Форматът „Обединени патриоти” е коалиционен! Това е коалиция - зависи, от коя страна ще я погледнете. Ако на някой много му се иска да бъдем едно, ще търси разликата между коалиция и обединени в една партия. Ние не сме обединени в една партия. Всяка партия запази своята самостоятелност и когато някой очаква или търси основание за да твърди, че разединението е в ход, той винаги ще намери разликите между начина, по който отстоява своята позиция в рамките на коалицията всяка една от партиите - ВМРО, НФСБ, Атака.

Това каза зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев от Атака в ефира на предаването „Денят на живо” по Канал 3.

„Истината е в икономическия анализ. След всички спорове, който се породиха по повод на Закона за приватизицията, нивото на този анализ ще трябва да бъде вдигнато, за да се стигне до извод, който да бъде изключително убедителен”, смята той.

„Дали ще се спестят тези 300 млн. за сметка на 58 млн, които Валери Симеонов твърди, че ще бъдат изгубени е въпрос, на който трябва да ни отговорят експертите.На фона на тези две позиции президентът  упражнява правото си на вето върху тези текстове с подобно твърдение, че те не са изгодни за България.”, добави Нотев.

Правилникът за организация и работа на Народното събрание предвижда ветото да се гласува не по-късно от 15 дни, в същото време в същия правилник има текст, според който по време на парламентарните ваканция срокове не текат и не е изключение, дори е практика, когато има неприети закони часовникът да спре. В идеята на Волен Сидеров да се обсъди тази възможност, има много разум. Така ще имаме време.

„Много лесно се говори за обратно действие. Това е проблем, ако наистина има текст, който да предвижда обратно действие на закона. В конкретния случай има едно пренареждане на материята, което действа напред. Става дума, че заварени случаи, които отговарят на определени условия занапред ще имат по-кратък срок. Това не е обратно действие, говоря за атакуваните текстове на закона. Обратното действие на закона, както юристите го разбираме, е да се преразгледат из начало отношенията, създадени на базата на някаква договореност или сключен договор. В този смисъл критиците на подобни текстове, лековато боравят с оценката, но това е Закон с обратно действие. Ние не сме изправени срещу такава хипотеза в конкретния случай. Хипотезата няма да е чиста, тогава когато се преразглеждат отношения, които са установени на база договор, на база на действащи към момента на сключване на този договор закони. В крайна сметка тази промяна е допустима от една страна и от друга е въпрос на оценка в конкретната ситуация. Не бива прибързано да се отсъжда”, разясни юристът.

„Въпросът на първо място изисква почтено и професионално отношение при неговото решаване, но при всички случаи е необходимо време, а това време, като че ли ни се поднася. Времето на ваканцията ще бъде оползотворено в размисъл и разговори.