"Хората имат нетърпимост от гейтове, които показват, че държавата се управлява по порочен начин. Моралното отвращение на хората към управлението на ГЕРБ не прерасна в електорална активност". Това посочи водачът на евролистата на БСП елена Йончева в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Всички ние имахме истинска надежда, че ще победим на изборите. Огорчена съм, надявахме се, че след тези избори ще започне  промяна", каза още тя.

Това е първата медийна изява на водачката на евролистата на БСП след загубата на изборите.

Йончева открои три причини за тази загуба.

"Ние си създадохме необосновани очаквания. Хората имат нетърпимост от гейтове, които показват, че държавата се управлява по порочен начин. Моралното отвращение на хората към управлението на ГЕРБ не прерасна в електорална активност.

Това не са мажоритарни избори, на БСП като партия тепърва ѝ предстои много работа, за да спечели избори срещу ГЕРБ.

ГЕРБ и БСП впрегнаха цялата държавна машина в тези избори в нарушение на закона, беше използван корпоративният вот, купеният вот", каза още Йончева. 

За негативната кампания, която тя предприе, заяви следното: "Моята болка е, че тези избори не станаха начало на загубата на ГЕРБ. Нямаше негативна кампания, ние изнасяхме само факти за корупция, искахме хората да знаят". 

"Благодаря на всички, които са гласували за мен и за БСП, получих повече от 82000 преференциални гласа", каза тя в началото на разговора с Цветанка Ризова.
 
Според нея лидерът на БСП Корнелия Нинова не трябва да подава оставка.

"Мафията, организираната престъпност не могат да бъдат преборени с активността на една партия, трябват усилията на гражданското общество - това е голямата горчива истина от тези избори. Около 70 % от българите не искат да ги управлява ГЕРБ. Четири милиона българи не излязоха да гласуват, БСП трябва да намери сили в себе се и да докаже, че може да управлява", каза още Йончева.

Тя категорично отрече да е водила негативна кампания. 

По повод заканата на бизнесмена Саздов, че ще я съди, Йончева заяви: "Сплашването, ваденето на бухалки продължава вече две години. В България се насажда страх. Машината на ГЕРБ разполага с огромни ресурси".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!