„Кметът е избран от хората, той не e чиновник и не може по цял ден да си „топли“ стола! Поне за час всеки ден кметът трябва да е навън, по улиците, сред гражданите, смята Йордан Апостолов.

– Когато избират кмет, очакват от него реални и изпълними неща, а не розови обещания в неясно бъдеще време. Аз заставам пред избирателите с програма, разчетена според ресурсите на общината и обвързана с точни срокове за изпълнението ѝ.“

Лош пример е програмата на Надежда Петкова, кандидат за кмет от коалиция ГЕРБ – СДС – по най-груба сметка тя изисква финансиране от поне 100 милиона лева. „Добрич дори не може да поеме подобни инвестиции. Написаното в книжката на ГЕРБ няма как да се случи“, сподели Апостолов. Според него не е ясно кой и как ще инвестира подобни пари в града ни.

Има много стари грехове в управлението на общината, които не са наказани, казва Апостолов. Например закупуването на злополучния скенер на ДКЦ 2, доведе здравното заведение почти до фалит, а според прокуратурата ставало въпрос за колективна безотговорност и затова тогавашният кмет Детелина Николова не е била санкционирана.

Друг фрапиращ пример е ремонтът на централната градска алея – единственият изход от ситуацията е всичко, направено преди пет години, да бъде изринато с багер и изградено отново. Същото се отнася и за новото отопление на Дом-паметника „Йордан Йовков“ – направено е, но липсват пари, за да се плащат текущите разходи.

Според Йордан Апостолов трябва да се направи регистър на фирмите, които могат да участват в Закона за обществените поръчки, с референции на база на дейностите, които са изпълнявали по различни проекти. Само така община ще може да избере наистина най-добрата фирма, а не просто най-ниската офертна цена.

Липсват тротоари, осветление и транспорт до доста предприятия в града, а това всекидневно затруднява работниците и служителите. Според Апостолов крайно време е общината и фирмите да започнат да работят в сътрудничество, когато трябва да се изгражда инфраструктура към някое предприятие.

„Ако общината няма достатъчното средства, проектът може да бъде осъществен с общо финансиране. По този начин и самата фирма ще си пази инвестицията и ще се грижи за нея“, смята той.

Йордан Апостолов е категоричен, че в управлението трябва да влязат хора, които да не харчат с лека ръка обществен ресурс, а да се отнасят с него с внимание и грижа. „Ще изкоренявам всички опити за пилеене на общински средства, всички ненужни разходи.

Мандатът на един кмет на община Добрич да е около 1400 дни, ще управлявам прозрачно и гражданите ще знаят какво съм свършил през всеки един от тези дни.“

Според него управляващите не бива да разчитат на кратката памет на хората или на това, че голяма част от тях ще емигрират от града ни и няма да потърсят един ден сметка за несвършената работа. „Затова казвам на всички, че аз не обещавам, говоря за нещата, от които разбирам и за онова, което зная, че може да се свърши“, категоричен е Апостолов.