Йордан Цонев от ДПС надигра протестиращите срещу хартиената бюлетина, водени от "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ). Зам.-председателят на парламента е разбрал, че подкокоросани хора му готвят засада пред сградата на БНТ, където той трябваше да пристигне за участие в предаването "Панорама". 

Опасна ситуация пред БНТ по тъмна доба! Гъмжи от полицаи и... СНИМКИ

Цонев обаче реши, че няма да допусне да се стигне до сблъсък или ескалация на напрежението и ще направи всичко, за да съхрани протеста мирен. Депутатът се включи в предаването онлайн, за да коментира належащите теми.

Цонев обясни защо се включва от дома си:

"От моя дом се получава включване, защото телевизията е блокирана, всички входове са блокирани и ние не може свободно да влезем и да изразим волята на нашите гласоподаватели, заради което сме пратени в парламента. Отвън са гласоподавателите на ПП и ДБ и техните привърженици. И ние може да докараме нашите привърженици, те заявяват такова желание от вчера, но българската демокрация няма да спечели нищо от подобно действие", поде той.

"Аз съм участвал във всички протести. Това е хубаво и демократично нещо, но не и когато се пречи на другите да работят", каза зам.-председателят на парламента.

"Силово е това, което се случва пред БНТ днес. Силово е това, което виждаме по площадите през последните години. Това е опит за силово налагане на малцинството пред мнозинството.

Опит е кой и как ще управлява на жълтите плочки пред парламента. Имаме нужда от протести, но не и в този им уродлив вид, в който се пречи на политиците да изказват мнение", каза той.

"ДПС много последователно защитава позицията си по отношение на начина на гласуване в България. От 2016 година предлагаме 100% машинно гласуване, но с машини, които се  наричат скенери. При тях хартиената бюлетина се попълва, пуска се в скенер машина и ако е правилно попълнена, бива отчетена, ако не, се връща за прегласуване.

Така се елиминира субективният фактор и няма как да има грешки при преброяването. С тези машини се гласува основно във Венецуела, където се избира диктаторът Мадуро", каза той.

Според Цонев избирателите категорично искат да има правителство. "ДПС иска да има редовно правителство, въпреки че ние можем да участваме във всяко правителство. Когато бяхме в изпълнителната власт 2001-2009 година, страната постигна стратегическите си цели. 2008 година, външният ни дълг беше", каза той.

По думите му обаче в момента е почти невъзможно да има редовно избран кабинет. "Ние ще направим всичко възможно да има такъв", обеща Цонев.

Според него всички кризи в страната могат да бъдат решени, ако на първо време се реши политическата криза. 

"Когато има редовно правителство, зад него има носещо отговорност мнозинство. За да има решаване на проблемите на хората и бизнеса, като се започне от енергийната осигуреност, борбата с инфлацията и т.н., трябва да има редовен кабинет и политически сили, които да носят отговорност за тези решения. Няма как да се решават кризите, ако няма действащ парламент, а такъв няма как да има, ако няма правителство", каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук