Йотова с последни новини за третия мандат, заговори за скандала с Радев и Външно министерство

Очевидно идеята е била всички ние да бъдем поставени пред свършен факт, посочва вицепрезидентът

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда третият мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание да бъде успешен.

Сигурно съм последният оптимист, че ще има правителство с третия мандат, каза тя:

"Надявам се така, както Конституцията е предвидила – дълъг период от време по решение на партията или парламентарната група, която ще го получи, да има разговори и да има правителство с третия мандат. Надявам се това да стане.

Президентът ще спази Конституцията и в отредения 7-дневен срок той ще връчи този мандат".

След като стана ясно вчера, че бившият министър на отбраната Николай Ненчев ще бъде временно управляващ посолството ни в Киев, Йотова заяви, че благодари на Соломон Паси, че информира българската общественост за това назначение в свое телевизионно интервю.

"Очевидно идеята е била всички ние да бъдем поставени пред свършен факт, защото разбирам, че това назначение до дни трябва да стане реалност.

Грубо нарушение на духа на Конституцията и нейния чл. 98, в който ясно са разписани правомощията на президента да назначава ръководителите на нашите дипломатически мисии по предложение на Министерския съвет.

И най-важният въпрос за мен - как е възможно в ситуация на война в Украйна да назначаваме временно управляващ българското посолство, което по всички дипломатически критерии означава снижаване на нивото на представителност", каза Йотова, цитирана от БНР.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!