Юнкер: Не съм оказвал натиск върху Гърция и Македония да си решат спора

Насърчихме ги, поясни председателят на ЕК

Не съм оказвал натиск върху Република Македония и Гърция за разрешаването на спора за името. Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в интервю за „Евронюз“, което даде веднага след приключването на обиколката си на Балканите, съобщава БГНЕС.

„Натискът не е инструментът, който трябва да използваме. Насърчихме Гърция и Македония да намерят решение на въпроса с името. Не трябва да оказваме интервенция“, смята той.
 
Юнкер не отговори на въпроса на водещата дали е оправдано искането на Гърция, Македония да промени Конституцията си. През последните месеци преговорите за името станаха по-интензивни. В знак на добра воля Република Македония промени името на летището си и на магистралата, която вече се казва "Приятелство".
 
Премиерът Зоран Заев също така заяви пред своя гръцки колета Алексис Ципрас в Давос, че Скопие няма териториални претенции към южната си съседка. Очаква се благополучното приключване на преговорите да стане още по време на българското европредседателство и Македония да получи покана за започване на преговори за ЕС и да стане 30 член на НАТО.