Днес се очертава да бъде горещ политически ден на "Дондуков" 2. Президентът Румен Радев ще връчи последния проучвателен мандат за съставяне на правителство. Ще го получи парламентарната група на "БСП за България". БЛИЦ припомня, че социалистите вече обявиха, че ще върнат мандата веднага и няма да предлагат кабинет

За първи път в най-новата ни история, няколко месеца след редовни парламентарни избори, ще има предсрочен вот за ново Народно събрание. Партиите в 45-я парламент не успяха да сформират кабинет.

След официалния отказ на коалицията ГЕРБ-СДС да предлага правителство, миналата сряда партията на Слави Трифонов  - "Има такъв народ" -  получи и веднага върна на президента втория проучвателен мандат.  Това ще направят днес и от "БСП за България" след като получат от президента третия и последен мандат за съставяне на правителство.

След 3 неуспешни опита 45-тото Народно събрание да излъчи редовно правителство, президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебен кабинет. Държавният глава трябва да издаде и указ за разпускане на Народното събрание, в който да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори. 

Отново днес държавният глава ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за сформирането на новия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Със свой указ президентът определи правилата за провеждане на публичните консултации и процедурата за назначаване на 15-те членове на комисията. 

Радев със спешни новини за идващите избори и ЦИК

Четирима представители в изборния орган ще има ГЕРБ-СДС, по трима  "Има такъв народ" и БСП, по двама ДПС и коалицията "Демократична България" и един представител ще бъде излъчен, от най-малката коалиция в парламента "Изправи се! Мутри вън!".

Вчера Изпълнителното бюро на БСП реши да предложи Емил Войнов като зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. От "Изправи се! Мутри вън!" съобщиха, че предлагат за член на ЦИК Росица Матева, която сега председателства Обществения съвет към комисията. 

След последните поправки на Изборния закон президентът, освен че ще назначи състава на ЦИК, ще проведе и консултациите за сформирането, които преди се провеждаха в парламента.

Румен Радев обаче напомни преди дни, че това не означава по-големи негови правомощия: "Като президент по този новия закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на Централната избирателна комисия. Това е отговрност на парламентарните групи, които също номинират председателя и заместниците, и секретаря на Централната избирателна комисия. Разликата в обществените консултации".

Пред президента партиите и коалициите ще представят номинираните за членове на ЦИК като имена и длъжности, като трябва помежду си да постигнат съгласие за ръководството.  Кой ще е председател и секретар, ако такова съгласие няма, ще се определи чрез жребий. 
Нито една формация не може да има мнозинство в състава на комисията.  Тези,  които не получат председателско място или това на секретаря,  имат квота за по един заместник-председател. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!