60 души на ръководни постове в държавата са разследвани за конфликт на интереси само за първите три месеца на 2017 година. Това сочи отчет на ресорната комисия. Според поместената в него информация една пета от всички проверки са завършили с наказание. Разследваните публични личности, за които е установено, че са сгафили, са заплашени от солени санкции, включително от глоби, достигащи до 15 000 лв, съобщава "Монитор".

Сред тях е например кметът на Калофер Румен Стоянов, става ясно от публикувано на сайта на комисията решение, уличаващо го в конфликт на интереси. Той е бил взет на мушка след сигнал за шуробаджанащина и по-конкретно за това, че е назначил на хранилка във финансовия отдел на кметството брата на съпругата си. При това без конкурс, на мястото на излязла по майчинство служителка. За капак кметът, който се оправдал, че искал да вземе на работа свой съгражданин, вместо да му пратят общинар от някой друг край на страната, не е подал декларация, в която да извести за роднинското назначение. Само за това му нарушение в закона е предвидена глоба от 7000 лв. до 10 000 лв.

Стоянов от своя страна може да обжалва пред съда решението на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Самият сигнал срещу него е пуснат до звеното в края на 2016 година. За същата година пък комисията е проверявала общо 249 случая.

Както пръв писа „Монитор“, един от най-фрапантните такива в последно време е свързан с изкупуването на юбилейни сребърни и златни монети. Въпросните ценности прашасвали в склада на МС. Съобразителни чиновници от администрацията на „Дондуков“ 1 обаче успели да организират схема, като започнали да ги разпродават на себе си срещу символични цени. За тяхно нещастие след сигнал до премиера Бойко Борисов била разпоредена незабавна проверка. Така в крайна сметка служителите не само че се озовали на улицата, а били подхванати от КПУКИ и от прокуратурата и са предадени на съда.