Заговорниците от НДК загазиха, ГЕРБ-СДС осветли конспирацията около скандала СНИМКИ

Точни сметки, но Йорданов пелтечи - едва разкри колко депутати е спечелил за кабинет с третия мандат

Срещата между „Има такъв народ“ (ИТН) и ГЕРБ-СДС започна с високо напрежение между двете формации. Причината е снощната среща между представители на БСП, ИТН, отцепниците от ДПС, ПП-ДБ и „Възраждане“. 

Преговорният екип на ГЕРБ се състои от Росен Желязков, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

За ИТН разговорите водят Тошко Йорданов и Станислав Балабанов.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Може би искате да формирате две мнозинства – с ГЕРБ за правителство да надградите тези 66 души. И второ мнозинство за смяна на председател на парламента“, отвърна Желязков.

„Ако имаше мнозинство без вас, то другият разговор щеше да седи на дневен ред. Нямаме мнозинство без ГЕРБ.

Ако има мнозинство за правителство, включително дори с вас, може да прецени дали да бъде сменен председателят на НС“, каза той.

„Ако има разговор за това, което вас ви притеснява, без вас, то щеше да има мнозинство“, завърши Йорданов.

Думата взе и Станислав Балабанов:

„Предполагам знаете в каква ситуация е изпаднала държавата. Имахме много тежки различия с личности и партии в този парламент.

В крайна сметка, въпреки различията, се намериха 66 депутати, които са с различни възприятия за света, но са готови да работят по конкретика и по належащите проблеми.

Да разчиташ на плаващи мнозинства, задкулисни договорки и нещо, което не се случва ясно пред хората, е тежък проблем и той не може да бъде гарант или основа за стабилно мнозинство и правителство. На нас ни трябва ясно мнозинство за ясни приоритети в конкретни срокове.

Нека да изключим всички спекулации. Нямаме все още необходимото мнозинство, затова се опитваме да сме спокойни, разумни и диалогични. Търсим мнозинство, за да извадим България от политическата криза“, каза Балабанов.

„С „Възраждане“ имаме диаметрално противоположни цели, но от разговора ни с тях, установихме, че в икономиката, здравеопазването и образованието, имаме еднакви цели. За тези политики може да разчитаме и на тях.

Важно е да разделяме двата разговора.

Този разговор с вас и резултатът от него, ще доведе до другия за служебен кабинет. Все едно сега да кажем, ако в следващия парламент сме същите партии, дайте да говорим за кабинет там.

Така се завъртяха нещата, че решението е във вас. Това е логично, защото сте партията с най-много депутати.

Ако се провали третият мандат, ще се стигне до избори, с всички произтичащи от това условности“, каза Йорданов.

Желязков каза, че е видял позицията на Слави Трифонов от петък вечерта.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Вие сте носители на отговорността, защото държите третия мандат. Нашите въпроси не са продиктувани от желанието за разследване, а по-скоро въпросът ни е защо тази среща, ако е за формиране на мнозинство, е била без ГЕРБ и защо тази среща се провеждаше с усещане на конспиративност.

Иначе, доколкото разбрах от Балабанов, нито ще разчитате на плаващи мнозинства, т.е. тематични, нито на задкулисни уговорки“, каза Желязков.

Нямаме намерение да сваляме председателят на парламента, но искаме да реализираме третия мандат. Трябва обаче да се изчистят личностни неща, заради натрупаното минало.

Конспиративността се създаде от журналистите. Представете си същата среща, проведена където и да е.

Има група журналисти, които изпълняват определени задачи, опитвайки се да моделират обществено мнение. Вие, ако сте разумни и интелигентни и можете да смятате, ще разберете, че се опитваме да направим третия мандат. Всичко останало са невъзможни неща и нямаме желание за тях“, категоричен бе Йорданов за фиаското, което се проведе в НДК и бе финансирано с руски пари и дирижирано от кукловода Радев по-известен като Мистър Кеш.

Комплотът започна, 4 партии и хората на Доган се събраха тайно, за да отстранят Рая Назарян СНИМКИ

Според Йорданов трябва да се загърби миналото.

„Ако се водим от това, не трябва да разговаряме с никого в този парламент. По-скоро трябва да вземем тояга и да се сбием с колегите. Опитваме се да установим нормални отношения и да загърбим миналото“, каза той.

Йорданов повтори, че не желае да сваля Рая Назарян от поста, а просто да реализира третия мандат.

Думата взе Теменужка Петкова:

„Вие твърдите, че закритата среща снощи е проведена единствено и само с цел изпълнение на третия мандат. Ако това е така, бихте ли ни информирали има ли промяна на становището на някои формации. Изгладихте ли личностните различия.

Има ли промяна в позициите на партиите след вашата закрита среща снощи“, запита тя.

„Ползата е, че мисля, че напрежението между нас спадна. Между всички политически партии. „Възраждане“ препотвърдиха, че няма да подкрепят третия мандат.

ПП-ДБ имат колебание как да постъпят. Те ще си вземат решение, надявам се, максимално бързо, защото не искаме да бавим мандата, ако нямаме подкрепа. БСП са заявили желанието да се реализира третият мандат. Те са много практични. Оставате вие, във вас е решението“, каза Йорданов.

„Твърди 66, 38 чакаме да решат и 68, т.е. вие – неизвестни“, уточни той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!