Желязков затапи ИТН с 3 въпроса за преврата в държавата, Тошко шикалкави СНИМКИ

Формацията на Слави Трифонов вече се хвали, че е събрала подкрепа от 66 души

Срещата между представители на ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ" (ИТН) започна. Двете формации ще водят разговори на база политики във връзка с опита за реализиране на третия мандат за съставяне на правителство. 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

По предварителна заявка представителите на ГЕРБ присъстват на срещата от уважение, но няма да подкрепят третия мандат. 

От страна на ГЕРБ пристигнаха Росен Желязков, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Виждате един много подготвен ГЕРБ. Не сме ядосани заради срещата вчера", заяви Желязков на влизане при представителите на ИТН. 

За партията на Слави в разговорите ще участват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Андрей Чорбанов. 

На влизане Йорданов отказа коментар за срещата в НДК, а препоръча на всички да четат поста на Слави във фейсбук.

"Дали ще се ходи на избори, зависи в момента от ГЕРБ. С ваша подкрепа може да се състави редовно правителство, което знаете, че е по-добрият вариант, вместо поредни избори, след които да сме в същата ситуация или по-лоша", поде Йорданов.

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Това е ваше решение. Реалността е такава, че зависи от вас, без значение дали ПП-ДБ подкрепят предложението ни за кабинет.

Ние сме с отворена душа към тези разговори, тъй като смятаме, че проблемите са по-важни от личните ни разминавания или партийни посоки, което в крайна сметка дава разнообразието на политическия живот", обясни той.

Йорданов анонсира, че ще представи приоритетите на ИТН и ще се радва да чуе тези на ГЕРБ.

"Ако смятате, че е правилно да състави правителство, ще има и втори разговор, за да решим как да поставим хората", каза той и благодари на ГЕРБ, че са се явили.

"Напълно споделям разбирането ви и това, което споделихте, че и най-непродуктивният диалог е по-добър, когато става въпрос за решаване на политически кризи, от едно мълчание", поде Желязков.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Той обясни, че гледа на срещата като начин да се укрепи диалога между формациите в парламента.

"За нас е важно да ви зададем три въпроса, на които се надяваме да получим достатъчно ясни отговори с оглед политическия контекст и ситуациите от последните дни.

Първо - какво е отношението на ИТН в участието в мнозинство, което има за цел да преподреди домовата книга за президента, минавайки през свалянето на председателя на НС и слагането на нов такъв, съгласуван с президентството.

Ако се формира такова мнозинство и то е предмет на вчерашна среща, която е проведена не пред камерите на медиите, тази среща е била за мнозинство за редовно правителство или мнозинство за служебно правителство и защо на тази среща ГЕРБ не е поканен да участва, ако е била за редовно правителство.

Явно има платоформа за среща пред медиите, но и паралелни срещи на затворени врати. Дали ще направите и с ГЕРБ такава среща след днешната среща, но и с останалите, като вчера. Това са нашите три въпроса към вас", заяви Желязков.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Йорданов започна да шикалкави и едва отвърна:

"Отговорът е много прост. Всеки може да се среща с когото прецени, ние не ви питаме с кого се виждате. Предполагам сте прочели поста на г-н Трифонов по темата, става въпрос за среща във връзка с третия мандат.

Ако е това, което спекулира една медийна агенция, това означава, че има мнозинство за правителство. Вие може да смятате бройката гласове. Ако има гласове за това, за което те пишат, има достатъчно за правителство. Тогава въпросът е излишен. Единственото, което се опитваме да направим, е реализация на третия мандат.

Има много натрупано минало. Бихме се срещнали с всички", заяви Йорданов.

БЛИЦ припомня, че до момента от ИТН инициираха срещи с представителите на двете фракции на разпадналата се "Величие", депутатите на ДПС, близки до Доган, "БСП за България".

Разговорите са по-скоро с положителен знак, като според представители на "Има такъв народ" са осигурени 66 депутатски гласа за бъдещ експертен кабинет. "Възраждане" няма да подкрепят третия мандат с мотива, че той би получил гласове от партия ДПС.

От групата на ДПС около Делян Пеевски отказаха да участват в разговорите за третия мандат.

Подкрепа отказаха и депутатите от "Величие", близки до Ивелин Михайлов.

Срещата в съботния ден е с победителите в изборите за 50-ия парламент ГЕРБ-СДС. Техни представители ще отидат на разговорите, но няма да подкрепят третия мандат, увери лидерът на партията Бойко Борисов.

"С много сериозна нагласа - с уважение, разбиране и с време за държавните. Имаме вече проведени разговори с тях в първия мандат.

Така че ще бъде припомнен и той, защото съм абсолютно съгласен с колегата Балабанов, че е време за  държавници, но то беше време и преди две седмици", коментира той. 

Борисов обясни, че ще участва в преговорите, ако и Слави Трифонов участва в тях. 

БЛИЦ припомня, че това обаче не са единствените разговори, които текат между формациите. В петък вечерта стана ясно, че в НДК се е провела тайна среща, на която са се появили Кирил Петков, Костадин Костадинов, Атанас Зафиров, Рамадан Аталай, Ивайло Мирчев и представители на ИТН. 

Заговорниците са мислели пъклен план, с който да свалят Рая Назарян от председателското място в парламента. Крайната цел е да поставят човек, който президентът Румен Радев, последно време белязан от прякора "Мистър Кеш", да избере за служебен премиер. 

Суперскандал! Готвят се да изведат заговорниците в НДК през тайни коридори

Идеята на кликата е да овладеят високите етажи на властта, за да си организират удобни избори. 

Вече се завъртя и име за бъдещ служебен премиер, който да е угоден както на партиите, така и на властта. Става въпрос за бившия министър на строителството Андрей Цеков.

Настоящият народен представител от "Промяната" е сочен за мястото на шефката на парламента Рая Назарян, която заговорниците искат да торпилират. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!