Министър Горанов постигна исторически успех и това ще се види от бъдещи поколения. Въпреки голямото несъгласие от опозиции и БСП, знаете, че има евроскептични партии, е факт, че и тримата министри работят добре. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в тв предаване.

"В крайна сметка министър-председателят има право да поиска оставката на всеки един от министрите и го е правил неведнъж досега", уточни тя.

Запитана каква тогава е причината за решението на Борисов и оставките, Захариева отвърна: "Той чува хората. Не за пръв път ГЕРБ и премиерът показаха, че чуват това, което хората искат от тях".

"Всеки министър през цялото време е готов да загуби позициите си. Това е изключително стресова работа. Не мислете, че всеки един от нас се бори със зъби и нокти да запази работата си. От ГЕРБ два пъти сме подавали оставка. От опита си в предизборната кампания през 2016 г. ще кажа, че тогава нашите избиратели бяха изключително недоволни от нашата подадена оставка", каза тя.

"Целта не е на всяка цена оставане на власт - това е най-лесното решение, но е и най-малко отговорното решение", уточни министърът.

Очевидно е, че има напрежение между институциите в кризата, но много силно се надявам да не прерастне в криза.

На въпрос фигурант ли е Радев, тя отвърна: "Той е на ръба на конституцията. Разбира се, може да изразява мнение. Много добре знаем правомощията му. Най-важната задача на един президент е да опитва да посочва проблемите, но да представя и начините за решението им. Най-лесно е да стоиш отстрани и да критикуваш, без да носиш отговорност". 

Запитана ще се облекчат ли мерките за пътуване до Гърция, тя каза: "Ние сме в постоянни разговори с тях, но ситуацията с К-19 въобще не е преминала. Заедно се фокусираме и върху медицинската част. Приехме общи критерии извън ЕС, но вътре в държавите не сме приели. Водим преговори, но това е автономно решение на гърците и те имат право да го вземат".