България подкрепя страните от Западните Балкани за ЕС, но подкрепата ни не е безусловна. Това заяви в тв предаване министърът на външните работи Екатерина Захариева, която говори от вкъщи, понеже е под карантина заради контакт със заразен с коронавирус член на екипа си.

Направила си е PCR тест и резултатът му е отрицателен, съобщи сама тя.

"Няма как на този етап да кажем "да" на Скопие за ЕС. Към този момент България не е в състояние да одобри преговорната рамка със СР Македония. Има Договор за приятелство и добросъседство, който е подписан през 2017 г., но той не се изпълнява", обясни министърът на външните работи. 

"С Република Северна Македония имаме обща история. Скопие е подписал Договора, но сега се опитват да избягат от това. С държави като Гърция и Турция имаме споделена, но не обща история, за разлика от Македония", уточни Захариева.

По думите й кабинетът е единен по въпроса за Македония, а тя е в постоянен контакт с премиера Бойко Борисов. "Всякакви спекулации, че някой нещо ще промени в последния момент, не отговарят на истината", посочи Захариева за позицията на България.

Според нея трябва да се потърси с добра воля да се изпълнява подписания между двете страни договор, а не да търсим как да го заобикаляме.

"За съжаление, от другата страна на границата чухме много изказвания. Преговорните екипи трябва да работят, все още не сме постигнали съгласие по всички въпроси, за да кажем "да"", обясни Захариева.

"Въпреки спекулациите в Македония, България няма претенции как се определят гражданите на тази република, но и македонците не трябва да имат претенции към българската история. Не ни притеснява само историята, но и езикът на омразата. Не признаването на историческата истина води след себе си доста сериозни проблеми в отношенията между двете страни", обясни още Захариева.