В предизборната ни програма още пред 2017 г. поехме ангажимент да започнем дебат за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание. Темата какво още е необходимо да се направи във връзка със съдебната власт е от много години. Това каза за Нова тв вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по повод вчерашните искания на Борисов.

Запитана кой е посъветвал премиера, тя отвърна: "Премиерът ми се обади преди това. Обсъждаме от месец и половина дали това е добре да се направи. Това, което чуваме като искане, е за справедливост и какво да се направи, за да бъде съдебната система справедлива. Решихме да действаме, вместо да продължим 10 г. оше дебат, защото много политици яхват това, но никой не е посмял да го направи".

"Процедурата не е проста. Ние и нашият премиер винаги сме показвали, че имаме смелостта да го направим. Не бягаме от отговорност и избори. Борисов винаги се води от това да бъдем обединен народ", заяви Захариева. 

"Да видим БСП с какви аргументи няма да го подкрепят. ГЕРБ има право да направи това предложение", категорична бе тя.

Вицепремиерът коментира и критичния отговор на Румен Радев по повод исканията на премиера.

"Вчера чух от президента че няма право. Нека му напомня, че Борисов освен премиер е и лидер на най-голямата политическа партия. Той като такъв има лидер да го стори", каза Захариева. 

"Посланието на премиера е нека се опитаме най-после, нека не отричаме достойнствата на Конституцията. Смятам, че тя свърши своята работа. Съществените реформи обаче не могат да се случат с обикновено народно събрание", уточни тя. 

"Правителство остава оставка пред парламента. Винаги сме уважавали демократичните протести. Считаме, че правото на протест е едно от най-големите постижения на демокрацията. Борисов два пъти е подавал оставка. Имаме демократични процедури, има парламент, той може да гласува вот на недоверие и имаше такъв много скоро. По време на протест се случи това", заяви Захариева.

"Видимо има недоволство в хората и вместо да продължим юридически дебат какво е необходимо, ние постъпваме отговорно, подаваме ръка и казваме, че сме готови да предложим нова Конституция, да подкрепим решение за свикване на Велико народно събрание", каза още тя.