"За пореден път това доказва, че има много емоции в политиката. Очевидно Дачич не е гледал какво е казал премиерът. Това, което каза Борисов, е абсолютно вярно. Един външен министър не трябва да се губи в превода, а да разбере какво точно е казано". Това каза външният министър Екатерина Захариева в студиото на "Тази неделя" по bTV.
"Премиерът казва, че държавите признават държави. Отговорът му е коректен. Той казва, че когато си комисар, ти трябва да гледаш първо ценностите на съюза и после на държавата си, което е абсолютно вярно. На първо място, препоръчваме да се разбере какво казва премиерът. Нашият премиер е в перфектни отношения с техния, както и с президента им. Ние сме "за" добросъседски отношения, но не търпим такива емоции", коментира Захариева по повод думите на Ивица Дачич към българския министър-председател Бойко Борисов.  

"Обсъдих с Борисов ситуацията. Позицията ни е еднаква. Не е приемливо външен министър да се обръща към премиер. Мисля, че нещата ще се изяснят. Самият Дачич е извикал нашия временно управляващ в Сърбия", каза още вицепремиерът.  

Жени Марчева попита външния министър на кого е Гоце Делчев - България или Македония.

"Гоце Делчев е общ - имаме обща история. Точно това казва и договорът за добросъседство. Той е българин, виден революционер. Има път да извървим, но знаците са много добри", заяви тя.  

Тя коментира и политиката у нас и предстоящия форум на ГЕРБ.

"Малко ставаме смешни понякога, когато решим, че друг трябва да ни оправя. Не си спомням БСП да се беше регистрирала при референдума. Нямам спомен да се бяха регистрирали против малката субсидия. Важното е финансирането да е ясно и прозрачно, а не да се заобикаля закона", каза Захариева по повод сигнала на лидерът на БСП Корнелия Нинова към европейските институции за намаляването на субсидията.

Попитана дали съжалява, че Цветан Цветанов ще бъде понижен в редови член на ГЕРБ, Захариева обясни: "Премиерът много пъти е показвал, че дори малко съмнение да има в хората си, те си тръгват. Трябва да сме много внимателни какво правим и понижението на Цветанов е в реда на нещата."

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!