"ГЕРБ ще отправи питане към служебния министър-председател Гълъб Донев за увеличение на заплатите на служителите от Министерство на външните работи (МВнР)", каза председателят на Комисията по външна политика и бивш външен министър на България Екатерина Захариева.

По думите й има възможност за нарастването им с около 30%.

"Истината е, че заплатите на Министерството на външните работи са по-ниски от средните в администрацията", призна Захариева. "Това не се отнасяло за всички служители, но по-младите дипломати определено били с ниски възнаграждения", допълни тя в сутрешния блок на Нова ТВ.

Стачка в МвНР, спират консулски услуги и заверки! СНИМКИ

Бившият ресорен министър заяви, че за 4 години заплатите на служителите скочили с 45%, но в последните две те не са помръдвали.

Захариева обаче твърди, че ако нов държавен бюджет бъде внесен преди да има сформиран редовен кабинет, ще започне предизборно раздаване на пари и има риск държавата да бъде фалирана. Депутатът увери, че най-голямата партия в парламента ще направи всичко възможно да бъде създадено редовно правителство.

Тя коментира и темата Шенген, след като в сряда вечерта президентът Румен Радев проведе разговор в нидерландския си колега Марк Рюте. Според председателя на външната комисия в парламента няма как да бъдем възприемани на сериозно, при положение, че не можем да съставим стабилен редовен кабинет.

"Това пречи на решението за Шенген", категорична е Захариева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук