Консултациите при президента за съставяне на кабинет започнаха, като при Румен Радев първи пристигнаха представители на "Има такъв народ". 

Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Виктория Василева влязоха в сградата на "Дондуков 2" минути преди 09:00 часа.

"Не зависи от нас дали ще се състави правителство, а от останалите политически партии", заяви на влизане в сградата на президентството Тошко Йорданов.

Радев приветства представителите на ИТН. 


"Първо искам да ви поздравя с изборната победа, но и да ви напомня за голямата отговорност, която следва от нея. Първият проучвателен мандат ще бъде връчен на вас", поде той. 

"Страната ни е изправена пред редица предизвикателства. Българският парламент и правителство имат да решават важни задачи - да продължи процесът по укрепване на държавността с гарантирана предсказуема правна рамка", каза още Радев.


Той е категоричен, че проблемите със съдебната реформа и актуализацията на бюджета трябва да бъдат решени максимално скоро.

"Изискванията непрекъснато растат и от страна на ЕК", заяви президентът. Той поздрави ИТН за иницираните консултации и помоли да го държат в течение.


"Всички разбираме, че отговорността е наша. Г-н Трифонов още в деня след изборите заяви, че съзнаваме това. Ще опитаме да съставим кабинет", заяви Тошко Йорданов.

"Надявам се останалите политически партии да надскочат партиите си цели. Истината е, че има основни неща, по които не виждам противоречие с тях. Ако всеки един политически субект надскочи партийните си пристрастия и точки в програмите си, които видимо са несъвместими с останалите, би трябвало да съставим стабилно парламентарно мнозинство, което да е плаващо по дадени въпроси", каза още той.


Той обаче отново повтори тезата на ИТН, че ще се ходи на предсрочни избори, ако не бъдат преодолени различията.

В отговор на това президентът Радев веднага започна да го увещава да забравят термина предсрочни избори за известно време.

Не сме самовлюбени и се надяваме другите политически партии да проявят същото. Искаме бързо България да има редовно правителство и да разгради мутренския модел”, добави той.

Радев уточни, че правителство на всяка цена не трябва да има. „Една безпринципна коалиция би била по-голямо зло. Вярвам, че сега няма да се стигне до това. Нека не бързаме с формулата за предсрочни избори. Има неотложни задачи, които не могат да бъдат решени от служебния кабинет”, каза президентът.


„Призовавам за откровен, но конструктивен диалог. Вярвам, че ще имате няколко важни приоритета, от които да последва единомислие и единодействие. Нека предсрочните избори да отидат на заден план”, каза той.

„Мисля, че казахме същото. Не зависи само от нас съставянето на кабинет. Имаме допирни точки с останалите партии”, каза Йорданов.

„Имаме различия, но сме готови да се опрем на единомислието. Всяка политическа партия казва, че има нещо, от което няма да мръдне. Това не трябва да е така. Останалите политически партии не трябва да подхождат тяснопартиино”, добави Йорданов.

Според него след няколко дни нещата ще са доста по-ясни.


БЛИЦ припомня, че държавният глава ще проведе още в рамките на деня консултации с всички парламентарно представени партии. След ИТН при него ще влязат представители на ГЕРБ, после на БСП, ДБ, ДПС и ИБГИН.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!