Правната комисия прие предложението на Анна Александрова от ГЕРБ за помени в Изборния кодекс, свързани с мнозинството при взимане на решение в избирателните комисии, предаде „Фокус“.

Окончателното решение по текста ще бъде взето от пленарна зала. 

Предложението на депутата от ГЕРБ бе внесено между първо и второ четене на кодекса и бе повод за размяна на реплики между управляващи и опозиция миналата седмица. Текстът, който Анна Александрова от ГЕРБ бе редакционно допълнен от депутатите Данаил Кирилов и Христиан Митев и приет от Правна комисия.

Той гласи следното: „Когато за приемане на решение липсва необходимото мнозинство, се смята, че е налице решение за отхвърляне, което подлежи на обжалването по реда на кодекса. При отмяна на това решение ЦИК постановява ново решение, което се приема с мнозинство повече от половината от всички членове“, а не както беше първоначалното ѝ предложение „с мнозинство повече от половината присъстващи членове“.

„Бързате, не ни слушате. Ще ни чуете в зала, в Конституционен съд“, каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков и напусна Правната комисия. Според него двете изменения са коренно различни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!