Във видео обръщение пред двете камари на американския Конгрес украинският президент Володимир Зеленски призова днес всички американски компании да се изтеглят от Русия. В изказването си той поиска и да бъдат наложени още санкции срещу всички руски политици, които подкрепят атаката срещу Украйна. 

Зеленски коментира и въпроса за затварянето на украинското въздушно пространство за полети. "Ако е твърде много да искам установяването на зона, забранена за полети, то Украйна се нуждае от самолети и системи за противовъздушна отбрана", каза той пред Конгреса. 

Към Конгреса той заяви: "Имаме нужда от вас веднага, спомнете си Пърл харбър, спомнете си атаките на 11 септември, когато мислите за Украйна.
Украинският президент призова за установяване на забранена за полети зона над Украйна, с хуманитарна цел.

С аплодисменти Конгресът на САЩ приветства изказването на украинския президент Володимир Зеленски към членовете на Камарата на представителите и Сената.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посочи, че представя украинския президент с огромна привилегия и чест. На украински тя каза „Слава на Украйна!”, като призова колегите си да направят същото.

„Благодаря Ви много! Горд съм да ви поздравя от Украйна, от Киев - един град, който се бомбардира всекидневно от руските войски. Но ние не се предаваме. Дори не мислим за секунда да се предадем, както много други градове в нашата красива държава, които са в най-лошото си състояние след Втората световна война”, каза Зеленски.

Той приветства Конгреса от името на „смелия украински народ”, който по думите му в продължение на осем години се противопоставя на руската агресия и който дава синовете и дъщерите си в борбата срещу инвазията на Русия.

„В момента се решава съдбата на нашата държава. Съдбата на нашия народ - дали украинците ще бъдат свободни и ще запазят демокрацията си. Русия атакува не само нас и нашите градове, но това е груба агресия срещу нашите ценности и правото ни да живеем свободно и да изберем нашето бъдеще”, допълни Зеленски.

 Зеленски посочи, че в момента Украйна се нуждае от американските си приятели и апелира: „Помнете Пърл Харбър, когато небето почерня от самолетите, които ви атакуваха. Помнете 11 септември - един ужасен ден през 2001 г., когато злото се опита да превземе вашите градове и невинни хора бяха атакувани от въздуха. Нашата държава изпитва същото всекидневно”, подчерта украинският президент.

Според него Русия е превърнала украинското небе в „източник на смърт” за хиляди хора. „Руските войски вече са изстреляли над 1 000 ракети над Украйна. Използват дронове, за да ни убиват. Това е терор, който Европа не е изпитвала в продължение на 80 години. Искаме зона забранена за полети, за да предотвратим руския терор над нашите градове”, апелира той. Украинският президент предложи алтернатива, ако това е „прекалено много”, като посочи от какви отбранителни системи страната има нужда.

Пред Конгреса Зеленски перифразира „Имам една мечта”. „Аз мога да кажа - имаме нужда да защитим нашето небе, имаме нужда от вашето решение за подкрепа. Така че си спомнете тези думи”, посочи той и изрази благодарност за всичко, което Щатите правят за Украйна, включително за санкциите и личната ангажираност на Байдън.

В речта си той призова американските законодатели да доставят на Украйна системи за противовъздушна отбрана. По-специално ставаше дума за модели за противовъздушна отбрана, разработени в Съветския съюз, каквито има на въоръжение и в Българската армия.

Тези наши ракети ли ще иска за Украйна военният министър на САЩ

„Много ли искам? Създайте зона, забранена за полети над Украйна, за да спасите хората. Ако е твърде много, предлагаме алтернатива. Знаем от какви отбранителни системи се нуждаем – това са С-300 и други подобни системи, “, каза украинският президент.

Президентът призова за нов пакет от санкции, докато руската военна машина не бъде спряна. „Предлагаме всички политици от Руската федерация, които са на власт, да бъдат санкционирани. От членовете на Думата до всички чиновници”, категоричен е Зеленски. По думите му всички американски фирми трябва да напуснат руския пазар, защото той е „изпръскан с кръвта на украинците”.