Желязков с три черни сценария за България без кабинет, ето колко месеца ще управлява

По думите на кандидата за премиер, правителството му ще подаде оставка след зимния период

Пред България има три пътя на развитие. Това заяви след срещата за получаване на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание Росен Желязков.

Борисов заплете нова мистерия с кабинета, излизат от управление, случи ли се това

"Първият път е на нормализация на политическия живот - бавно, трудно, но развитие напред", поде той.

"Вторият е на политическата рецесия, в който сме в момента. Това е изтезание на демокрацията. Избор след избор е липса на избор, защото все по-малко хора излизат да дадат гласа си", обясни Желязков.

Ексклузивно: Това са министрите в кабинета на Росен Желязков

"Третият е политическата репресия - толкова динамично се развиват процесите в България и извън нея, че не може да си позволим втория и третия сценарии", категоричен бе кандидатът за премиер. 

"Лицата в кабинета са водещите политици и експерти в ГЕРБ, а не жертвени овни. Това са хора, които веднага ще започнат да решават проблеми. Те имат експертиза и политическа отговорност", заяви Желязков. 

"Хоризонтът на кабинета е по-кратък. Ние искаме да успокоим политическия разговор, а не да изкараме пълен мандат. Най-важно е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност в нашата европейска перспектива. Избори трябва да бъдат в подходящия период. Няма да е зимният, но това ще е нашият ход", призна той. 

Започна се: ГЕРБ вече са при Радев, това е кандидатът им за премиер

"Важно е да се говори по теми, свързани с работата на парламента - ясна законодателна програма със срокове по приоритети", подчерта Желязков. 

"Уважаваме изразените позиции от колегите в парламента. Сериозните политици, когато взимат и изразяват своето политическо решение, държат на него. Ние представихме своя кабинет, ще представим и своите приоритети и в сряда ще влезем в парламента за получаване или неполчуаване на вот на доверие. Партиите вече ясно са изразили позициите си. 

Не сме говори пак с тях не поради липса на диалогичност или желание, а от уважение към техните вече изразени позиции.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!