Заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова обясни защо е подала оставка и така де факто отпада от списъка с възможни кандидати за служебен премиер.

Елена Чернева-Маркова

"По повод на множеството публикации за моята оставка като заместник-омбудсман, искам да заявя, че, по мое дълбоко убеждение, омбудсманът и зам.-омбудсманът на Република България са неполитизирани лица, които защитават правата и свободите на всички български граждани.

В този смисъл, намирам заемането на политическа длъжност, каквато несъмнено е тази на министър-председателя, за несъвместимо с упражняваните от мен функции като зам.-омбудсман", заяви Чернева, цитирана от БНТ.

Преди дни председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков уведоми парламента преди два дни, че заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подава оставка по лични причини.

Зам.-омбудсманът е една от позициите, от които след промените в Конституцията президентът може да посочва служебен премиер. Другите потенциални кандидати са председателят на Народното събрание, управителят или един от тримата подуправители на БНБ, председателят на Сметната палата или двамата му заместници.

БЛИЦ припомня, че в четвъртък управителят на БНБ Димитър Радев проведе разговор с президента Румен Радев, а след това изрази мнение, че не е удачно да стане служебен премиер с оглед на позицията, която заема.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук