С още едно име намаля списъкът с възможни служебни премиери. Заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка.

Какви са възможните дати за евентуални предсрочни избори?

Вчера омбудсманът Диана Ковачева е изпратила писмо до Народното събрание (НС), с което иска Елена Чернева-Маркова да бъде освободена, тъй като е подала оставка.

Решението ѝ съобщи днес председателят на парламента Росен Желязков.

Припомняме, че президентът Румен Радев днес връчва втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Мандатът ще получи кандидатът за министър-председател от втората по големина парламентарна група в 49 НС ПП-ДБ.

Заявката им беше, че ще направят опит за съставяне на редовно правителство и отправиха предложение към ГЕРБ-СДС да го подкрепят, като излъчат техен министър-председател, който да е взаимно съгласуван.

Президентът Радев пред тежък избор

На свой ред, от ГЕРБ-СДС категорично заявиха, че няма да подкрепят правителство с втория или третия мандат, като заявиха, че българските граждани трябва сами чрез избори да решат кой да управлява страната.

По-рано днес съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обяви, че ще върнат празна папка на Радев.

В случай че и вторият мандат не бъде изпълнен, президентът трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на парламентарна група по негов избор. Според Конституцията това трябва да се случи в седемдневен срок.

Възможните служебни премиери:

 

Според чл. 99, ал. 5 от основния закон Радев може да избира за служебен премиер някой измежду председателя на Народното събрание (Росен Желязков), управителя на БНБ (Димитър Радев) или подуправителите на БНБ (Андрей Гюров и Петър Чобанов), председателят на Сметната палата (Димитър Главчев) или омбудсмана или негов заместник (Диана Ковачева до дни трябва да стане българския съдия в Страсбург и позицията й трявбаше да заеме Елена Маркова, настоящ зам.-национален омбудсман).

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук