Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Росен Желязков представи състава на предложения от него кабинет. Той направи предложение в залата да бъдат допуснати Ивелина Василев и Темелков, които са сред кандидатите за министри. 

Депутатите приеха това предложение с мнозинство от 200 народни представители. 

Николай Денков от ПП поиска пръв да вземе думата за изказване. 

"Има голямо различие поне по два въпроса - защо сме в тази ситуация и как можем да излезем от нея. Ще представя различна гледна точка и всеки ще прецени с гласуването си.

Само ние успяхме да сформираме редовни правителства, които осигуриха по-високи доходи и проекти за всяка община, инвестиции, политическа подкрепа за приемане на редица закони, ясни позиции за интересите на България на международното поле и приемане на България в шенген.

И двете ни правителства бяха подкрепени в НС след трудни преговори за техните приоритетни задачи определи в законодателна и управленска програма. Едва след приоритетите започнахме да говорим за министри, които да ги изпълнят", заяви той. 

Денков каза, че вместо ПП да се занимава с "левчето" на Делян Добрев, те са свалили процента на инфлация. 

"Г-н Денков, обръщам се към вас, бившият зам.-министър на образованието в правителството на ГЕРБ. Никой не ви е свалил. Обръщам се към вас и като към академика, който се произведохте, докато бяхте министър", заяви Георг Георгиев от ГЕРБ, обръщайки се към Денков, докато цялата пленарна зала освирка народният представител от ПП-ДБ. 

"Нямате силите, достойнството и честта да приемете фактите, каквито са. Нито правителство щеше да има, нито вие щяхте да сте премиер, ако не бяха подкрепящите парламентарни групи. Нито пък сега ще имате възможност да се отричате от правителството си.

Опозицията не се състои в това да излезете и да крещите за оставка, опозицията трябва да може да мотивира, стимулира и да намира хора, които да подкрепят нейните идеи. С вашите 30 човека каква опозиция ще бъдете? Говорите за левчето, Русия, ЕС. Г-н Денков, вие поискахте дерогация, за да внасяте руско гориво. Затова търсите подкрепа от малките партии", допълни той. 

В медицината има един комплекс - наполеоновски. Никога не си дават отговор кои са те, къде се намират и какво могат. За огромно съжаление, България имаше нещастието вие да сте неин министър-председател. Но в момента, когато сипете вашите обиди към ГЕРБ, ГЕРБ е първа политическа сила и това е оценката на българския народ, г-н Денков", каза Костадин Ангелов. 

Денков поиска дуплика и заяви, че е подал оставка, защото е бил принуждаван да "участва в схеми". 

"Не съм се назначил за академик, защото академията е независима от МОН и две години преди да бъда академик в нашата академия, вече бях академик в европейската академия. Да се върнем към това, като махнем личните нападки, какво остана в репликите", обясни още той. 

"Говорите за сваленото правителство - аз си подадох оставката, защото така се бяхме договорили, а вие не изпълнихте това, което бяхте обещали да продължим с Мария Габриел. Защо е така - оставям ви да отговорите", каза Денков. 

"Като говорихме за дерогацията, Денков тичаше с оставката в джоба. Левчето го имаше, само че тоя където се самоназначи за академик го даваше на Путин, а не на българите. Ще отидем на избори септември и вероятно след това ще дойде проруско правителство, каквото искат Денков и компания", сподели Добрев.  

Между изказванията на народните представители от ГЕРБ се чуваха силни аплодисменти от всички страни на пленарна зала. 

Йордан Цонев поиска също да направи изказване от трибуната и заяви, че ДПС ще постъпи държавнически и ще подкрепи правителство със всеки мандат, стига да няма участие на "Възраждане".