С горещи страсти започна днешният парламентарен ден. БЛИЦ припомня, че основната темата е енергийната криза

Премиерът в оставка Кирил Петков и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов бяха извикани на изслушване в Народното събрание (НС).

Парламентарният шеф Мирослав Иванов каза, че ще се дискутират секретни документи и заради това поиска заседанието да бъде зкарито.

Именно това предизвика скандал в парламента.

„Току-що докладвахте, че материалите са постъпили в секретното деловодство на НС, което се намира в Партийни дом. Считате ли , че след като е започнало заседанието можем да се запознаем с тях?“, това заяви Деислава Атанасова от ГЕРБ.

„Считате ли, че може да прилагате двоен аршин в работата на парламента?

Само преди 10 дни вие предложихте открито заседание при изслушването на външния министър Теодора Генчовска.

Е как решенията за Северна Македония стана публично, а темата с цената и доставките на газ изведнъж стават тема, която българските граждани не трябва да чуват?

Вие как си представяте, че темата с увеличението на цената на газа ще остане извън българските граждани и тяхната чуваемост?

Г-н председател, не правете тази груба грешка.

Българските граждани трябва да научат сега цялата истина за шестмесечното им провалено управление“, отсече Атанасова по адрес на Мирослав Иванов.

„Ако все пак решите да допуснете поредна грешка аз правя процедура за отлагане на изслушването докато народните представители не се запознаят с въпросните документи“, допълни тя.

„Все повече се обезсмисля работата на това Народно събрание“, това пък заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който предположи, че „някой иска да скрие икономическата катастрофа, към която се насочва българското общество“.

„Ще напуснем, за да не правим кворум на такива лицемерни и маскарадни циркове, ако има закритото заседание“, допълни той.

„Направихте всичко възможно да вкарате Теодора Генчовска в престъпление, а сега искате да скриете премиера в оставка. Нека българско общество да чуе истината“, каза пък Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН).

Той иронично допълни: „Никога министър-председателят в оставка не си е позволявал да лъже, така че нека да го чуят всички“.

„Не се чувствайте задължен да влизате в подробни обяснения. Там сте за да давате думата, а не да давате акъл“, това заяви Йордан Цонев от ДПС.

Той обаче изведнъж бе прекъснат от Настимир Ананиев и това го предизвика да заяви следното:

„Ананиев, разбираш ли защо така агресивно се отнасят към теб всеки път? Да го кажа пред цялата публика!

Защото от мястото си се обаждаш като радиоточка! Разбираш ли?

При това не блестиш с някаква оригиналност. Всеки път от там дрънка от място! Той просто „блести“ в залата с тези обаждания. И после агресията била към него! Ми, да – като я предизвикваш“.

 

„Вие излъгахте, г-н председател“, заяви Цонев по адрес на Мирослав Иванов.

„Хубаво е председателите от ПП да спазват това, което искат депутатите. С Генчвоска го направихте, защото Ви беше страх, че ще стане брутално ясно какви ги е вършил Кирил Петков.

Сега пак не искате хората да научите какво е правил той на една среща, траеща между 30 секунди и 2 минути за снимка с Камала Харис. 

Петков се издъни за една военна операция, но се надявам сега да се събере и да отговори на въпроси“, заяви пък Тошко Йорданов по повод опитите на годеника на Лена Бориславова да скрие отговорите на премиера в оставка от обществото.

Ако съм Ви толкова неудобен – изберете си председател“, опита се да се оправдае Мирослав Иванов.

Петков пък реши да го аплоадира за думите му.

В крайна сметка се реши, че заседанието ще бъде закрито.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!