"Турският президент Реджеп Ердоган винаги е играл на ръба - мост между Изтока и Запада. И в същото време - острие на Запада - на НАТО или на западната политика. Той ще се опита да запази тези позиции и за в бъдеще...

Той се стреми да събере много позитиви заради нерозовото положение на турската икономика. Ердоган води гъвкава политика, но винаги с мотото "Турция над всичко" за суверенна политика. Това обаче не се харесва в САЩ".

Това каза пред БНР журналистът Зорница Илиева.

Тя припомни, че Турция не е подкрепила санкциите срещу Русия и това ѝ дава възможност за развитие на бизнеса и на износа:

"От февруари до юни износът на Турция за Русия е над 400 млн., което е повече от глътка въздух. Руски банки откриват сметки в турски банки. Чрез турските банки осигуряват финансови потоци и се заобикалят санкциите във финансовата сфера. Западът, и особено САЩ, са в тревога, че Ердоган помага на Русия да заобиколи санкциите".

Журналистът допълни:

"Ердоган балансира между Изтока и Запада. Казва, че няма да ратифицира в меджлиса в Турция решението за членството на Швеция и Финландия в НАТО, след като САЩ не изпълняват обещанието си за доставка на модернизираните F-16. В същия момент изпраща парламентарна делегация за разговори във Вашингтон. 

Винаги оставя вратичката отворена. Продължава старата си политика, в която винаги използва геополитическите ветрове, добре оценявайки ги, мъдро ориентирайки се в обстановката, такова решение да вземе, че да го оправдае като действие, да демонстрира независима външна политика. А това се оценява от турците".