България има нужда от добро управление и силна парламентарна подкрепа. Апелът ни бе рамка, която партиите трябваше да изпълнят със съдържание. Решението, което се предлага е много удовлетворително. Персоналният състав също е удовлетворителен.

Сигурен съм, че България ще бъде една силна европейска страна. Това заяви бившият военен министър Велизар Шаламанов по БНТ.

БЛИЦ припомня, че за министър на отбраната е предложен  проф. Тодор Тагарев, който заемаше този пост в служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев през 2013 г.

Тагарев трябваше да стане външен министър в кабинета “Петков” след отстраняването на Стефан Янев, но в последния момент беше оттеглен.

Ето какво коментира още Шаламанов:

"МС има отговорността да предлага директорите на службите. В хода на изграждане на партньорски отношения с посолствата се провеждат консултации, единствено в ситуации, в които има проблем, както бе с номинацията на Бриго Аспарухов. Изборът обаче е наш суверен.

Ако той не удовлетворява исканията на нашите съюзници, ясно ще ни бъде казано, че кандидатът не е желан на срещи на НАТО. Разговори не се водят предварително", обясни бившият военен министър.

Атлантикът Тагарев призна, че задача номер 1 пред ПП-ДБ е оръжието за Киев

"Имаме необходимост от преглед на Закона за достъп до класифицирана информация. Твърде много хора получават такъв", каза той.

"В България има критична маса от активни граждани, които заявяват своите позиции. Партиите рано или късно стигат до формулите, които гражданите им предлагат", заяви Шаламанов по повод кабинета.

"Сега имаме парламент, имаме формирано мнозинство и списък с имена, който ще бъде връчен на президента. Това правителство има нужда от толеранс от 100 дни, тъй като си е поставило много амбициозни задачи. Най-важни са резултатите в следващите 18 месеца", призова той.

"Политиката ни спрямо Украйна ще се промени много сериозно. България ще окаже всеобхватна подкрепа на Украйна заедно с модернизацията на армията ни", прогнозира Велизар Шаламанов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук