47 сигнала за пожари са постъпили в националния оперативен център. 34 в момента са действащите пожари. Ситуацията е под контрол на повече от местата, няма критични точки, заяви пред журналисти комисар Николай Николов.

С огнената стихия се борят 309 служители на пожарната, 42 полицаи, почти 100 горски служители, около 50 доброволци, техника на пожарната и МО - общо около 150 единици.

Пожарите в Хасково и Пъстрово са локализирани. Не са ограничени, но ситуацията е под контрол. Вниманието към момента е насочено към пожара край пазарджишкото село Црънча, където е изпратен хеликоптер.

В останалите региони нещата са спокойни, каза комисар Николов, цитиран от БНТ.

"Безопасността на населението е осигурена. Към момента няма пряка заплаха. За радост нямаме загинали и пострадали, с изключение на случая в Бургаско, но той не е загинал от пожара, а по-скоро масивен инфаркт", каза той.

В Шумен при инцидент е изгоряла къща, като жената в нея е пострадала.

Вчера при пожарите са изгорели няколко къщи, пет от които обитаеми.

Николов заяви, че АМ "Марица няма да бъде затваряна, успели са да овладеят ситуацията. Комисар Николов заяви обаче, че близо до този пожар е възикнал нов, но се надява и там нещата да се овладеят.

Николов благодари на земеделците, които помагат с лична техника, както и на доброволците.

За причините за възникването на пожарите той каза: "За много от пожарите има яснота. Тези предпоставки сухо, ветровито време, с висока температура и човешката дейност са чудесна причина, за да възникнат пожарите. Говорим преди всичко за небрежност, самонадеяност и подценяване на обстановката", каза той.

Призова да се преустанови за няколко дни дейността на полето, защото и най-малката искра е потенциална опасност за населените места.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук