Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание (НС) на Република България за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на депутата от ГЕРБ Даниел Александров.

Даниел Александров

Предложението е изготвено от наблюдаващия прокурор в СГП във връзка с образувано на 31.05.2023 г. досъдебно производство и в него се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Даниел Александров за престъпление по чл. 150, ал. 1 от НК.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 07.05.2023 г., в село Бистрица, Даниел Александров чрез употреба на сила извършил действия, с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст.

Като народен представител от 49-ото Народно събрание (НС) Даниел Александров е „лице с имунитет“. НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета.

С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС.

БЛИЦ уточнява, че във вторник СГП поиска Гешев да вземе имунитета на съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков

БЛИЦ припомня, че в края на май месец СГП предложи на Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов

На 2 юни Гешев внесе искане за сваляне на имунитета на бившия премиер. Малко след това лично лидерът на ГЕРБ заяви, че няма да даде имунитета си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!