НОИ-Пловдив е бил източен с 3 млн. лв., съобщиха на съвместна пресконференция Районна прокуратура и местната полиция. Бивша служителка на НОИ заедно с дъщеря си и мъжа, с който живее, е арестувана и са й повдигнати обвинения за измами в особено големи размери.

Жената е работила в НОИ до 1992 г., когато е била уволнена. Към момента тя е на 62 години. След това е водила дела срещу институцията и през 1994 г. е била възстановена на работа. През 2009 г. напуска по собствено желание и прави фирма за пенсионни услуги.

Срещу пълномощно хора, които са искали да се пенсионират, са й давали права да събира от тяхно име осигурителен стаж, документация и да закупува недостигащи им години за стаж. За първата услуга – да събира документи и да ги внася в НОИ, всеки един е плащал между 50 и 150 лв.

За закупуването на осигурителен стаж хората са давали между 3 000 и 16 000 лв.
Претърсени са шест обекта. При жената са намерени 11 фалшиви печата на името на 11 фирми. С тях тя е подпечатвала неистински документи, които е внасяла в НОИ.Образувано е досъдебно производство. Операцията е проведена вчера от Икономическа полиция-Пловдив и Районна прокуратура в града под тепетата. Иззети са множество доказателства.

Вместо да закупува стажа на хората, които са й давали пари за това, жената е слагала фалшиви печати на УП-тата, на фалшиви трудови книжки, оформяла е целия набор документи и ги е внасяла в НОИ. Тя не е купувала стажа, а е фалшифицирала документи и е прибирала парите за себе си.

Установени са 18 души, които са били измамени по този начин и са ощетени общо със 125 000 лв.

През 2013 г. в НОИ са изчезнали 116 досиета на различни граждани. Част от тях съдят институцията. В момента все още се водят дела. Предполага се, че когато е напускала работа, тя ги е откраднала.

Сред документите, които бившата служителка е внасяла в НОИ, има и истински, и фалшиви. Заради това от НОИ има неправомерно отпуснати пенсии. За това престъпление законът предвижда от 1 до 8 години затвор и ½ конфискация на имущество.

По време на обиските са били открити и 7 900 лв. Намерени и иззети са бланки УП-та, трудови книжки, фалшиви печати и други.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ