Окръжна прокуратура-Враца привлече към наказателна отговорност двама, опитали да отвлекат бизнесмена Валери Тодоров, известен като Валери Дебелия, пише bulnews. 

Извършеното от тях деяние е квалифицирано по чл. 142, ал. 2, т. 1, 2 и 6, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК. Извършителите на престъплението са били установени и задържани след проведени активни действия по разследването.

Осуетиха опит за отвличане във Враца, двама са задържани

Досъдебното производство по случая е било образувано в деня на получен сигнал за нападение на телефон 112. Вечерта на 20.07.2021 г., на ул. “Димитраки Хаджитошев” във Враца, 49-годишният Валери Тодоров бил спрян от четирима маскирани лица, представили се като служители от състава на Министерството на вътрешните работи. 

Мъжът бил улучен от тях с електрошоков уред в областта на гърдите. Нападателите направили опит за задържането му, който се оказал неуспешен поради намеса на свидетел на случващото се. За опита за покушение тогава съобщи първо агенция BulNews.

Незабавно са били предприети действия по разкриване на престъплението. В резултат на събрани доказателства самоличността на двама от нападателите на Вaлери Тодоров е установена и те са задържани - Д.Д. (на 30 години) и П.Т. (на 27 години).

Извършени са претърсвания на няколко адреса в различни градове на страната. Иззети са вещи, относими към предмета на делото. Назначени са експертизи.

В събота, 16.10.2021 г., с постановление на наблюдаващия прокурор в Окръжна прокуратура-Враца обвиняемите Д.Д. и П.Т. са задържани за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено в съда искане за налагане на мерки за неотклонение “задържане под стража” спрямо двамата.

За извършеното от обвиняемите деяние законът предвижда наказание “лишаване от свобода” за срок от 7 до 15 години.