Непълнолетният ученик от Пловдив, който през лятото на 2019 г. бе задържан в дома си за притежание на самоделни взривни устройства, ще влезе в съда с обвинения за тероризъм, предаде пресцентъра на  Специализираната прокуратура.

Припомняме, че на 5 юни 2019 г. в две тавански помещения над дома му властите откриват тръбна бомба, задействаща се по електрически способ, взривно устройство, съдържащо 1,85 кг. взривно вещество, пирони и късове ламарина, поставени в обвита с опаковъчно тиксо бяла пластмасова саксия, както и 14,5 кг. самоделна взривна смес в пластмасови бутилки за минерална вода.

Намерени са и голям брой пиротехнически устройства с различен обем - в поцинкована тръба, в цилиндричен пластмасов контейнер, в химикалка, в картонени тела, както и 2,255 кг. самоделно изготвена пиротехническа смес.

Разследващите са имали съмнения още през януари 2019 г., че деветокласникът е бил вербуван от членове на терористичната групировка Ислямска държава и това налага заемането на по-сериозни мерки срещу него.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредителното заседание по делото.