Между 150 и 300 лв. се търгува фалшив Ковид сертификат в Пловдив. Поне така се твърди в сигнал, постъпил в Районната прокуратура, каза за "Марица" зам.-районният прокурор Атанас Илиев.

Представителите на държавното обвинение в града под тепетата работят по два сигнала, свързани с фалшиви ваксинационни сертификати. 

Тогава Илиев обяви пред медията ни, че по мейла на Главната прокуратура е получено електронно съобщение, в което се споменава, че издаването на неистински сертификати се е превърнало в масова практика. В текста обаче се казва още, че служителите на пловдивско казино също са се сдобили с фалшификати. 

По този повод сигналът е препратен към Пловдив за проверка и се работи по него. Вътре е упомената и тарифата, на която се търгуват. Срокът на проверката е едномесечен, като при нужда може да се удължи, но трябва да приключи най-късно в рамките на три месеца. 

Вторият сигнал, по който Районната прокуратура работи, бе за пътник на летище Пловдив, представил фалшив сертификат от извършен PCR тест за коронавирус. Веднага след установяването на неистинския документ е докладвано на прокуратурата, като по случая все още се работи. 

Сигнали за фалшиви сертификати постъпват и в Регионалната здравна инспекция, като оттам ги предават на държавното обвинение за проверка.