22-годишен плати близо 7000 лв. за такса "спокойствие", за да не бъде натопен в кражба. По делото е установено, че младежът станал неволен свидетел на кражбата на мобилен телефон от дете в парк в Кючука, пише Марица бг.

Негов познат, който е криминално проявен, разбрал, че случката го притеснила и се възползвал. Обвинил 22-годишния, че той е извършил кражбата на телефона и за да не го издаде, поискал да му плаща месечна парична такса „спокойствие“.

Пострадалият, който не бил взел телефона, се опитал да възрази, но бил заплашен с физическа саморазправа. Така в рамките на повече от година криминално проявеният се свързвал с жертвата си редовно по интернет или по телефона, като го изнудвал да плати суми между 500 и 600 лв.

Парите били изпращани чрез преводи или давани на ръка. През месец юни бил подаден сигнал в полицията, като служители на реда го задържали с поредните 500 лева такса "спокойствие". 

Изнудвачът вече е привлечен като обвиняем за изнудването за 7000 лв., както и за заплаха за убийство. По искане на Окръжната прокуратура, съдът е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.