Български политик отива на съд за шпионаж. След две години, разследването на председателя на движение „Русофили" - Николай Малинов влиза в съда, както БЛИЦ вече съобщи.


По темата от Виена проговори и обвиненият пред Нова телевизия: 

"Досега се отправяха голословни обвинения и аз нямах възможност по никакъв начин да отговоря. Бяхме 1 на 1 с прокуратурата, докато сега ще има съдия.

Това, за което човечеството се е борило векове наред – съдът да правораздава, а не прокуратурата. Сега предстои да видим техните доказателства за моя шпионаж, който аз казвам, че е смешен и обиден.

Тук става дума единствено и само за геополитика”, каза той.

Малинов ще бъде съден за това, че се е "поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин", с цел да издаде държавна тайна.

Според разследващите Малинов е работил с близките до бившия генерал от КГБ Леонид Решетников организации -  „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания.

Шпионският скандал с Малинов е от септември 2019 г. Тогава от прокуратурата съобщиха, че срещу заплащане той е приемал задачи, свързани с влияние върху вътрешната политика на България. По-късно в негова докладна записка на руски език пишело как геополитическата ориентация на България може да бъде променена.

По неофициална информация заради дългия срок на разследване Николай Малинов е без мярка за неотклонение. Отпаднала е и забраната да напуска страната.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!