38-годишният Владимир Василев, обвинен в убийството на Станимир Иванов-Стамбето, днес отново застава пред съда.

Той иска да бъде променена мярката му за неотклонение, като твърди, че няма да се укрие, а докато чака съдебния процес трябва да се грижи за бизнеса и децата си. 

Преди няколко месеца Пловдивският апелативен съд потвърди мярка за неотклонение „задържане под стража“ и отхвърли жалбата му за промяната й  в „домашен арест“ като неоснователна, пише trafficnews.bg.

Василев е обвинен за това, че на 24 март м.г. умишлено е умъртвил Станимир Иванов – Стамбето в офис за бързи кредити в Стара Загора.  Пострадалият работил от няколко години за собственика на фирмата,  а убийството е извършено със законно притежаван пистолет.

Апелативният съд прецени, че от събраните по делото доказателства не е разколебано обоснованото предположение, че Василев е съпричастен към престъплението, в което е обвинен и то по по-тежкия член от Наказателния кодекс за предумишлено убийство, което се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Магистратите са категорични, че убийството не е извършено под въздействието на физиологичен афект, а обвиняемият се е подготвил предварително за него. Отпратил служителката си  и останал сам с пострадалия и брат си, като преди това изключил  охранителните камери в помещението.

Твърдението, че е стрелял при самозащита, защото пострадалият извадил нож, се опровергават от доказателствата по делото. Действително е намерен сгъваем нож, но той е бил в дрехите на пострадалия. 

Обвиняемият и адвокатите му продължават да поддържат версията, че убийството е непредумишлено и е било при самозащита. 

Иванов, който е с дебело криминално досие, е бил убит с един куршум в главата. Трагедията се е разиграла в центъра на града, на ул. "Цар Симеон Велики" 142.

Стамбето имал среща с братята Владимир и Милен Младенови Василеви, с които имал общ бизнес от няколко години. Той се занимавал с текущата дейност в петте заложни къщи на братята. Влязъл минути преди 17 часа, заедно с управителката на къщите - Десислава, с която живеели на семейни начала. Младенови изпратили Десислава да вземе някакви документи от един от офисите и тримата останали сами в сградата.

Малко по-късно на 112 е получен сигнал за убит мъж на въпросния адрес. Когато полицаите отишли на място, Владимир Младенов предал оръжието си и заявил, че той е застрелял Иванов след скандал.

Двамата братя са имали разрешителни за късоцевно огнестрелно оръжие. Заради дебелото си криминално досие, Иванов не е имал право да носи огнестрелно оръжие и такова не е открито у него.

Според окръжния прокурор на Стара Загора Димо Атанасов убитият е имал в себе си нож. На този етап обаче няма никаква информация убитият да е използвал хладно оръжие. 

Записи от охранителните камери в момента на убийството обаче няма. Според показанията на шофьора на началника самият той ги е изключил по нареждане на Владимир същия ден, около 17. 00 ч.  

Познати на извършителя  и жертвата са категорични, че в случая няма как да става дума за самозащита. Владимир не за първи път проявявал публично агресия.

Приятели на Стамбето предоставиха и видеозапис от офиса на Василев, на който се вижда как Владимир бие мъж, тъй като го подозира в кражба. "Нали знаеш , че мога да те убия? Къде отиваш да крадеш, бе!" заканва се Владимир, а след това му забива няколко юмрука.

Всичко това се случва пред очите на негови служители, които не реагират. За тях , очевидно това е ежедневие. Приятелката на Стамбето - Десислава Николов,а е категорична, че убийството не е в състояние на афект. „Владо никога не изключва камерите в офиса.  Той записваше всичко, което се случваше. Показвал ми е записи как бие човек, който му дължи пари.

Виждала съм записи с момичета, които водеше в офиса. Показвал ми е клипове, как обикаля с колата и стреля по кучета и котки. Този човек се наслаждава като гледа тези неща. Как така точно в деня на убийството той нарежда камерите да бъдат изключени? Защо? 

Казва, че си извадил пистолета от кобура! Та той винаги си държеше оръжието на масата, в джоба на якето или в колата. А точно този ден – пистолетът бил в кобура му с патрон в цевта. За какъв афект говорим?!” коментира Николова.

Другите подозрителни обстоятелства , според нея, са че същия ден той бил вдигнал на работа три пъти повече охрана от обикновено, а след убийството веднага е разпоредил ключалките на обектите да бъдат сменени. 

Тази постъпка говори за логично, спокойно и подредено мислене, а не за действия под влияние на емоциите. Истината е, че Владо не е спонтанен, първичен човек. Той обмисля нещата. Изживяваше се като мафиотски бос от 90-те - имения, оръжия, пури, жени”, казва бившата му служителка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЛЦ