Любомир Яков, който заплаши с убийство председателката на парламента Ива Митева и семейството й, има изтекла условна присъда. Ако тя беше все още в сила, мъжът директно щеше да влезе в затвора. Това показва проверка на "Телеграф" в съдебните регистри.

Яков има 7-месечна присъда при 3-годишен изпитателен срок за изтърпяване, която изтекла преди година и три месеца.

На 25 юни 2020 година безработният, вече осъждан и с основно образование Яков, който е роден през 1995 г. в Пловдив, е застанал пред Темида в старозагорския районен съд по обвинение, че година по-рано (на 22 юни 2019-та) от улични телефони в Стара Загора е подал три фалшиви сигнала на Единния европейски номер за спешни сигнали, че ще взриви провдивската автогара-юг.

Заседанието на съдебния състав по НОХД 857/2020 е продължило броени минути, преди съдия Тодор Минов да одобри предварително постигнатото споразумение между Яков и наблюдаващия досъдебното производство прокурор Росен Минчев. Подсъдимият признава изцяло вината  вината си и събраните по досъдебното производство обстоятелства и улики, като приема да заплати направените разходи в размер на 648 лв.

Според записаното между кориците на делото почти година е трябвало тогава на полицията, за да стигне до Любомир Яков като извършител на трите аналогични телефонни заплахи.

И трите са направени от улични автомати в Стара Загора между 18:30 и 19:20 ч. Няма данни какви са били причините, накарали иначе интелигентно държалият се при задържането и разпитите младеж да извърши това престъпление.

Часове след подписването на споразумението Яков изчезва от Града на липите, където не разполагал с постоянен адрес и на практика живеел като клошар.

Предполага се, че тогава се е върнал при баба си в пловдивското село Красново, откъдето е родом починалата му три-четири години по-рано майка, някогашна преподавателка в Старозагорско Любомира Якова.

Впоследствие в социалните мрежи се появиха множество съобщения, според които Любомир е създал множество фалшиви профили, чрез които просел пари за преживяване под различни жалостиви претексти.

Веднала след задържането по обвинението за заплахи към Ива Митева, отправени чрез е-мейл до Министерството на правосъдието, Яков е бил отведен в София, като не е оказвал съпротива, уточняват източници от МВР-Стара Загора.

Очаква се днес да се гледа мярката му за неотклонение.