От Специализираната прокуратура коментираха проверката им на четирите процедури за закупуване и доставка на тестове за неинвазивно изследване на ученици с оглед откриване на SARS-CoV-2. 

"Няма как да ви изложа на този етап подробности. Спец.-прокуратурата ръководи разследване по тази тема, след като тава дума за значително обществена информация. Ще се проведе обективно и всестранно разследване. Наблюдаващият прокурор е възложил извършването на финансова инспекция", каза ръководителката ѝ Валентина Маджарова пред журналисти.. 

Образувано е досъдебно производство за това, че е извършено престъпление по служба, по член 282. Длъжностно лице, което не е положило "достатъчно грижи". Касае се за извършено престъпление, което се изразява в съмнение, както преди това КПКОНПИ е стигнал до същия извод, че е нарушена процедурата за щадящите тестове за установяване на ковидна инфекция при ученици", каза още тя.  

Трябва да проверим как е протекла самата процедура по закупуването на самите тестове и раздаването им на учебните заведения, уточниха от прокуратурата, добави Маджарова. 

От прокуратурата отказаха да споменат какви са точно нарушенията, но заявиха, че в самата процедура има нередности. Дали в бъдеще ще се потвърди предварителната преценка на прокурора, не може да се потвърди, защото такава проверка още не е извършена. 

Специализираната прокуратура е постановила отказ от образуването на досъдебно производство във връзка със скандала с Татяна Дончева, по-известен като "500К".

Проверката срещу Дончева по скандала с 500к е приключила. Има данни, но те не са достатъчно. За подкупа са налице от обективна и субективна страна доста предпоставки. Данните обаче са изключително недостатъчни, дори "рехави", затова няма заповед за образуване на дело, казаха от прокуратурата. 

Разследването за хакерската атака по НАП е буквално на финалната права, заявиха още от ведомството.