Изготвени са проект на структура и функции, включително и прогнозен финансов разчет за нов сектор в МВР - „Престъпления против околната среда, дивата природа и животните“ към Главна дирекция „Национална полиция“. Това става известно от отговор на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев  на въпрос от народния представител Цветелина Симеонова-Заркин, публикуван на сайта на парламента.

Въпросът е във връзка с институционализирането на звено за противодействие на престъпленията против околната среда, дивата природа и животните, както и планираните конкретни мерки и срокове за тяхното изпълнение.

Министър Демерджиев посочва, че е приключила работата на междуведомствената работна група за създаването на специализирано звено „Престъпления против природата“. Към Министерство на земеделието и Министерство на околната среда и водите е изпратен доклад и проект на Споразумение за постигане на координация и ефикасно взаимодействие при установяване ограничаването и предотвратяването на нарушения и/или престъпления против околната среда, дивата природа и животните.

Прилагането на Споразумението ще се извършва чрез междуинституционален „Механизъм за превенция, контрол, административно-наказателна дейност и/или разследване на нарушения и/или престъпления против околната среда, дивата природа и животните“, става ясно още от отговора на министъра.

Той допълва, че предстои съгласуване на документите и насрочване на дата на подписване на Споразумението. Както и, че предстои разработване на предложения за осигуряване на щатни бройки и необходимите финансови средства за функциониране на звеното.

БЛИЦ припомня, че вчера Софийски градски съд остави за постоянно в ареста Захари Шулев. Той е обвинен за насилие с особена жестокост над кучето Мечо. Мъжът бе задържан след публикувани в медиите и социалните мрежи клипове. Инцидентът стана на 24 октомври в кв. "Карпузица".

На 21 септември стана известно, че Бояна – египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по света, бе намерен мъртъв със следи от огнестрелна рана в района на гр. Джебел. Тя е първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на България. 

Инспектор Камен Николов от сектор "Зоополиция и кинология" при Главна дирекция "Национална полиция" посочи в интервю за БТА, че във всяка областна дирекция на МВР има определени служители, които да разследват престъпления срещу животни.

Сигнали могат да се подават във всяко районно управление и на спешния телефон 112. Той припомни, че от 2011 г. проявите на жестокост спрямо животни се считат за криминално деяние, разследвано от полицията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук