Серия от посегателства върху електрически автомобили в София. Само в рамките на един месец коли са били изпочупени в няколко квартала в столицата, предава Нова тв.

По случая вече има и задържан. За малко повече от месец той изпочупил  стъклата на 14 електрически автомобила в София. От фирмата не знаят, дали той е бил техен клиент. „В периода между 13 май и 22 юни тази година бяха увредени няколко автомобила на компанията.

Служителите от мобилния екип, които са били изпратени  на мястото, са установили счупвания по прозорците , увреждания по страничните им рамки. Нямаме информация, дали е стреляно, дали е с камък”, обясни юристът на пострадалата компания Любен Гудев.

В два от случаите били откраднати и ключовете на електрическите автомобили.  Засега мотивите на извършителя не са ясни. Около 9 автомобила са увредени на територията на Пето, Шесто и Седмо районни управления. Електрическите коли са изпочупени в тъмната част на денонощието.

От компанията признават, че стойността на щетите не е малка. „Това са не само разходите по възстановяване на автомобила.

Това са разходите по охраняеми паркинги, докато автомобилът бъде възстановен. Докато автомобилът е в сервиз, компанията е в невъзможност да го използва по предназначение, за което също компанията търпи загуби”, обясни Гудев.

Извършителят е задържан за 24 часа, след което е освободен.  По случая е образувано досъдебно производство, а материалите са докладвани на прокуратурата. От компанията, която отдава електрическите автомобили под наем, разказват, че през 2019 година техните коли отново са  били обект на серия вандалски прояви.

„Техните стъкла бяха счупени, отново със същия почерк, като пак на някои от автомобилите бяха отнети контактните ключове. Заявили сме всичко към полицията, прокуратурата, но към настоящия момент нямаме информация да има някакво положително развитие и да има лица, чиято отговорност да бъде ангажирана за извършените деяния”, каза още юристът на компанията.