Диалози, пачки с евро, бележки с кодирани послания - като сцена от шпионски трилър изглеждаше днешната пресконференция на прокуратурата, на която бяха осветени връзки между подземни босове, влиятелни олигарси, политици  и дори журналисти,  влезли в задруга за присвояване на държавата.

Какво се разбра от представените публично материали по делото,  което се води в Софийска градска прокуратура? Най-вече, че пъзелът на последните обществено-политически събития, част от които демонстрирани като шумни скандали или маскирани като  „съдебна реформа“, е сглобен от мафията. 

Оказа се, че един престъпен бос, придобил популярност преди повече от две десетилетия като Къро, буквално „коли и беси“ в държавата. При това в координация с други известни персони като „Цецо от Белград“ (основният обвиняем за фалита на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който от 2014 г. се укрива в Сърбия), „Бобока“ (един от двамата братя - крупни бизнесмени, подсъдими за загробването на опасни отпадъци из цялата страна), „Митко-Бърда“ (популярен с поръчковите „разследвания“, които заедно с Атанас Чобанов списват), „Кирчо и Асенчо“ (очевидно обръщението се отнася до лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев), „ПП-то и ДБ-то“.

Въпросният Красимир Каменов-Къро, за когото от години се твърди, че е един от наследниците на Георги Илиев и митичната  групировка ВИС, че се занимава или е в обкръжението на хора, отговорни за наркотрафик, поръчкови покушения и побоища, включително и на  журналисти, се оказва почти владетел на държавата, докато се укрива ту в Дубай, ту в ЮАР.

Това се видя в презентацията на прокуратурата, която показа и списъци на нарочени за „опраскване“ следователи, прокурори, съдии и полицаи. Видя се и се чу кой точно иска отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Сигурно е, че това няма да е последният запис между олигарси, мафиоти и политическите им марионетки, които обсъждат колко трябва да платят за „главата“ на „обвинител №1“.

Добре е, че разбрахме едно към едно кой плаща, кой изпълнява и кой облича в кадифените фрази „съдебна реформа“ и „механизъм за контрол над главния прокурор“ поръчката за обезглавяване на прокуратурата. Фрази, които политиците, чиито имена се споменават по настоящото дело, така охотно ни представят като най-нужните за обществото, а Гешев – като враг на народа.

 „Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от Щатите. Къро също е насреща и Овидиу от Швейцария“ – гласи текстът на една от бележките, които са сред доказателствата по делото на СГП. Е, има ли повече съмнения? Тази реплика показва, че явно „Цецо от Белград“ все още разполага с пари от източената КТБ. Обяснява и откъде бившият шеф на сринатата четвърта по големина българската банка има средства да наеме 4-има нови американски лобисти само през 2022 г., за да избегне присъдата по делото за банкрута на финансовата му пирамида, което вече близо пет години буксува в съда.

Прояснява се и още една мъглявина от края на миналата година, когато часове преди Коледа т.нар. „либерални медии“ у нас шумно  промотираха писмо на конгресмена от САЩ Уорън Дейвидсън, в което заблуденият презокеански политик иска санкции спрямо Гешев. Още тогава имаше съмнения, а и излязоха доказателства, че именно „Цецо от Белград“ е автор на писмото, стигнало до американския конгрес през един от новите четирима наети от него лобисти. Сега вече съмненията напълно изчезват.

Днешната пресконференция и изнесените доказателства обясняват и агресията, с която се води кампанията „анти-Гешев“ особено в медии с претенции за „разследващи“. Какво ще ни каже сега „Митко“ или „Димитър“, когото чухме да си говори доста приятелски с Къро? Получавал ли е финансиране от Къро „разследващият журналист“ Димитър (Митко) Стоянов? Или ще пробва да се направи на жертва? 

Измежду многото имена чухме и това на „Овидиу от Швейцария“ - добре известен „герой“ на родния ъндърграунд. Овидиу Семенеску е роден в Румъния, притежава румънско и френско гражданство, както и разрешително за пребиваване в Швейцария. В България е обвиняем по досъдебно производство за участие в организирана престъпна група с цел опит за измама в изключително големи размери и изнудване.

Един от главните герои по настоящото дело на СГП, който е сред  най-приближените лица на Красимир Каменов (Къро) - Дилян Георгиев, бе осъден по същото производство, по което Овидиу Семенеску, все още е обвиняем и се укрива.  За румънеца е издадена Европейска заповед за арест, издирва го и Интерпол с червена бюлетина.

Какъв ли е интересът му да финансира опити за елиминирането на главния прокурор на България, както става ясно от бележките, намерени при обиск в дома на Дилян Георгиев, а по-късно и от записите на телефонни разговори на Къро, е по-скоро реторичен въпрос.

Обобщението на видяното и чутото показва една отвратителна за българската политическа действителност картина. Хора от ъндърграунда кадруват в правосъдието, в МВР и политиката. И как да е друго като се раздават по 400 000 евро за уволнение на шефа на отдел „Убийства“ в ГДНП Михаил Наумов, например. Спрягат имената на бизнесмените Бобокови като свои партньори, на Кирил Петков и Асен Василев като свои изпълнители.

Журналистът Димитър Стоянов обещава сваляне на Гешев,  натиск през статии, политика през статии, поръчки през статии и участия в приятелски тв студия за прокарване на общите за заверата опорки. Сега дали Ваклинов от някоя си кабеларка или Веселин Дремджиев от същата или друга кабеларка ще дадат обяснения защо имената им се спрягат като на хора, които изпълняват чужда воля. А дали са само те?

Достатъчна е кратка ретроспекция на събитията от близкото минало, за да се потвърди, че мръсната задруга наистина е действала под носа ни, докато същите тези хора са ни поднасяли хляб и зрелища и са ни омайвали със сладки приказки за „върховенство на закона“ и „правова държава“.

Ако си представим, че суми от порядъка на 400 000 евро се дават за отстраняването на държавни служители на средно ниво, колко ли са дадени за закриването на специализираните прокуратури и съдилища, пред които до скоро главните герои в тази сага бяха подсъдими? А колко ли струва главата на Гешев?

Колко ли ще струва на нас, като хора и граждани, тази пълна симбиоза между организираната престъпност, олигарсите, явяващи се с бели ризи и излъскани костюми в студията на телевизиите, за да ни внушават, че не те са лошите в страшния филм, а прокуратурата, която ги е обвинила. Колко ли ще ни струва лицемерието на политиците, споменати в този скандал? На „Кирчо и Асенчо“, на „ДБ-то и ПП-то“? 

Отговорът поне на последния въпрос се дължи пряко от Кирил Петков, Асен Василев, от лидера на „ДБ-то“ Христо Иванов от задната седалка на оня джип, паркиран зад парламента – всички тези, чиито имена се споменават от хора от криминалния контингент като техни сътрудници. Защото изборите наближават и същите тези хора ще поискат от нас да ги направим народни представители. А окажат ли се те наистина партньори на мафията, никога повече няма да можем да си извоюваме държавата от нея, макар засега резултатът да е 1:0 за нас – гражданите.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук