Словения е страна, която не влиза често в списъка със задължителните за посещение дестинации, което определено е грешка. Тя е истинско съкровище на гори, езера, планини и прекрасни малки градчета, които предлагат много повече чар, в сравнение с повечето популярни европейски дестинации, но с по-малко тълпи от туристи, пише profit.bg.

Изглежда, че скоро това може да се промени. Словения е родната страна на настоящата първа дама на САЩ Мелания Тръмп. Миналата година държавата, която има 2 милиона жители, е отчела 10% ръст на американските посетители, спрямо 2015 г., сочи справка на Аssociated Press.

И ако се замислите, има причина. Тя е идеалното място да избягат от Тръмп. А ето и останалите причини:

Словения е дом на приказен остров

99 стълби водят към готическата църква на остров Блед, по които младоженците пренасят бъдещите си съпруги. Булката трябва да запази мълчание, за да се радва на дълъг и щастлив семеен живот. Повозете се с лодка и се полюбувайте на забележителностите. Блед е остров, град и езеро в едно.

Има умопомрачителни пещери...

Слезте в дълбоката пещера Постойна. Тя е сред най-дългите пещери в Европа и предлага на посетителите най-дългия пещерен туристически маршрут в света - над 5 километра, мрежа от канали, пълни със сталагмити и интересни животни.

 ...които водят до умопомрачителни замъци

Замъкът Предява е най-голямата в света крепост, построена на входа на пещерата и е средновековно убежище. Замъкът впечатлява с подвижния остров на реката, с реновираните стаи, параклис и подземието, използвано като затвор.  

Град край реката

Ако си мислите, че градовете край река са само тези, които познаваме от най-известните туристически дестинации – грешите. Улиците на столицата Любляна им съперничат. Направете разходка с лодка и се насладете на кафенетата, разположени по брега.

 

И реките са зашеметяващи

Каяк, рафтинг и каньонинг са често практикувани в река Сока. Не пропускайте да се позабавлявате с някое от тях.

Тук ви чака дегустация на вино

Близо до Италия, Словения има не по-лоша селекция от вина. Изберете някое семейно шато, в което може да опитате от местната продукция.

Разходете се по калдъръмените улички

Историческите градски площади в Любляна са колекции от барокови фасади и средновековни интериори. Мислите, че е очарователно? Просто изчакайте да видите малки села и градове на Словения.

Първокласен туризъм

Юлийските Алпи предлагат прекрасни условия и гледки за преходи на дълги разстояния през върхове, долини и исторически бойни полета. Присъединете се към група туристи или намерете собствен маршрут за едно впечатляващо преживяване.

А ските са чудесни за начинаещи

Въпреки че има условия и за напреднали, Словения привлича и по-неопитните любители на ските. Тук може да пробвате и ски бягане.

А споменахме ли природата?

Не трябва да пренебрегваме невероятната природа на Словения. Национален парк Триглав, един от най-големите в Европа природни резервати, е дом на гори, планини, ферми и езера, които просто чакат да идете и да ги изследвате.