150 000 почивки, предплатени от български туристи, могат да бъдат провалени, ако един от най-големите гръцки туроператори „Музенидис травел“ фалира. Това алармират от Обединение Бъдеще за туризма, пише "Труд".

През компанията се резервират над 70 на сто от организираните ваканции в южната ни съседка, както по програми на фирмите, така и със собствен транспорт.

„Музенидис травъл“ обяви, че спира временно да работи – първоначално до 26 юни, а както стана ясно днес – срокът е удължен до 31 юли. До тогава базираният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа.

„За новите обстоятелства уведомих министъра на туризма Стела Балтова, каквато бе уговорката ни. Отговорът и бе: „Не ме интересува това! Искам да намерите пари и да ги върнете на българските туроператори“, разказва Теодор Севастидис, управител и едноличен собственик на „Музенидис травел България“ ЕООД.

Дружеството има застраховка „Отговорност на туроператора“ с покритие едва 70 000 лв. „Когато се опитах да обясня, че след като миналата година договорът ни бе едностранно прекратен и нито един български застраховател не се съгласи да ни застрахова за обичайните 250 000 лв., реакцията на министъра бе: „Защо още тогава не обявихте фалит?“, изумен е Севастидис.

Той подчерта, че фирмата му със собствени средства е платила наново хотелското настаняване на българи в периода 18-20 юни. Под въпрос остават резервации, направени през тази година, и отложени пътувания от миналата  на 983 българи на обща стойност 200 000 евро. Останалите са заявени и платени директно на компанията в Солун.

„Всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отказват да приемат българи с резервации, направени през „Музенидис“. За да не останат клиентите на улицата, колегите са принудени да ги плащат отново на хотела. Обемите са непосилни и такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно. То ще доведе до ликвидни проблеми на редица български фирми“, предупреждава Павлина Илиева, председател на Обединение „Бъдеще за туризма“.

Част от клиентите пък са изненадани, когато при напускане на хотела им искат отново да платят нощувките и престоя си, въпреки че ваканцията им е предварително платена.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ