Долината на река Омо, или по-точно – Долината на Долно Омо, е място като никое друго. Там живеят няколко племенни общности и разнообразието в начина им на живот ще ви остави поразени. Посещението там е задължително, ако искате да научите повече за Африка и въобще за човешката природа.

То е дом на 7 основни племена, които съжителстват с различна степен на мир. Земята там е предимно суха савана, през която минава река Омо до езерото Туркана на кенийската граница.

Най-старите човешки останки, открити тук, са датирани от преди 2,5 млн. години. Затова долината на Долно Омо е обявена за част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Животът на племената тук е труден, а строителството на язовири по течението на реката го утежнява още повече. Затова туризмът се е превърнал в ключов поминък за местното население. Хората пристигат тук от Адис Абеба, изсипсват се в селата и започват да снимат навсякъде.

Счита се, че племето с най-делови подход в долината на Омо е каро (кара). То направо шокира с бизнес отношението си към туристите. Защо това е така и как изглеждат каро - вижте на pochivka.blitz.bg!