Лято без ремонти по магистралите – този ангажимент поеха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

В края на юни ще бъдат отворени тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на магистрала „Хемус“ в посока Варна. Те бяха затворени за осем месеца.

Днес възстановиха и движението на 20-ти километър на магистрала „Тракия“, след като участък беше затворен за два месеца.

Припомняме, че там се ремонтираше моста, а задръстванията, заради двупосочното движение по магистралата, изнервяше шофьорите.

На моста е сложена нова настилка, подменени са и преградите. Има и нова маркировка.

След близо осем месеца приключва и ремонтът на тунелите на магистрала „Хемус“. Там ремонт последно е правен преди 40 години.

Затова сега се подменят настилката, вентилацията, алармената система и хидроизлацията. А движението е двупосочно в платното към София. 

От АПИ обаче обещават в пика на летния сезон тунелите и в двете посоки да останат отворени.

„През лятото няма да започваме нови строително-монтажни работи, за да можем да осигурим безпрепятственото преминаване по магистралата“, обясни инженер Ангел Йончевски от АПИ.

Ремонти обаче са планирани веднага след края на лятото. На магистрала „Тракия“ започва ремонт на моста на 59-тия километър.

„Ще се извършат строително-монтажни работи по горното съоръжение и по долното платно – това под моста. Ще се положи нова асфалтова настилка, ще се оправи маркировката и ще се сложат ограничителни системи“, коза още инженер Йончевски. 

В края на септември ще бъде спряно движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“, но този път в тръбите за София. Ремонтът там ще бъде цялостен и ще продължи близо осем месеца.