Разположена в северната част на Обединеното кралство, Шотландия е страна с богата и древна история, поразително красиви пейзажи и горди, силни жители.

Има много причини, поради които трябва да посетите тази красива страна, но сега ще се съсредоточим върху нещата, които са уникални за Шотландия.

От традиционното шотландско ястие до легендарното чудовище Лох Нес, вижте ги:

Най-краткият търговски полет

Опериран от Loganair, най-краткият търговски полет в света се осъществява между два острова - Уестрей и Папа Уестрей, северно от Шотландия. Полетът обхваща разстояние само от 2.7 км и при благоприятни метеорологични условия може да бъде осъществен само за 47 секунди.

Дом на голфа

Съвременният голф е с произход от Шотландия, а старото игрище в Сейнт Андрюс, град на източното крайбрежие на страната, се смята за мястото, на което е роден спортът. Голфът се играе от 15-и век.

Най-старото дърво в Европа

Разположен в църковния двор на село Фортингъл в Пертшир, Шотландия, за тиса тук се смята, че е на 3000 - 5000 години, което означава, че може би е най-старото дърво в Европа. С масивния си дънер в диаметър 16 метра, той е в добро състояние и може да живее още много векове.

Хагис

Считано за национално ястие от Шотландия, хагисът е пухкав пудинг, съдържащ овча лой и карантия, лук, овесена каша, сос, подправки и сол, смесени и използвани като смес, която се слага в стомаха на овца.

Уиски

Ако попитате хората с какво свързват Шотландия, те най-често ще кажат уиски. И това е правилно - уискито е националната напитка на тази страна в продължение на векове (от 1494 г.) и шотландското уиски (често наричано само "скоч") се нарежда сред най-добрите и най-желаните в света.

Замъкът Caerlaverock

Шотландия е известна с изобилието си от зашеметяващи средновековни замъци, като според някои те са около 3000. Разположен на южното крайбрежие, емблематичният замък Caerlaverock, с типичния ров и триъгълна форма, е един от най-известните.

Завладяващи шотландски острови

Малко хора знаят, че Шотландия може да се похвали с почти 800 острова. Само около 100 от тях са постоянно обитавани, което означава, че останалите острови предлагат спиращи дъха изгледи и уникална дива природа.

Хебридите например осигуряват места за размножаване на много важни видове морски птици.


 

Най-дългото ехо в света

Световният рекорд за най-дългото ехо е поставен в подземно хранилище за гориво, построено близо до Invergordon, Шотландия, преди Втората световна война. Времето, в което то продължава, е 112 секунди.

Чудовището на Лох Нес

Легендата за чудовището от Лох Нес е сред най-известните митове в света. Смята се, че то обитава езерото Лох Нес в шотландските планини, а от 1933 г., когато се появи съвременният интерес към чудовището, има стотици видеоклипове и снимки на предполагаемото същество, повечето от които са доказани измами.

Къщата на Бърнс

Роден през 1759 г., Робърт Бърнс е смятан за национален поет на Шотландия и един от пионерите на романтичното движение. Къщата, в която се е родил, е напълно възстановена и е станала част от музея на Робърт Бърнс.

Виадукт Гленфинан

Построен през 1898 г., виадуктът на линията West Highland Line в Гленфинан е задължителна дестинация както за феновете на влака, така и на архитектурата. Не е чудно, че този зрелищен железопътен виадукт е представен в няколко филма и телевизионни сериали.

Килт

Това облекло се превърна в символ на Шотландия. Традиционната пола за мъже в шотландските планини от 16-и век днес е неразделна част от местната култура и келтското наследство. В наши дни обаче килтите обикновено се носят само при официални случаи, фолклорни фестивали и др.

Единбургски замък

Кацнал високо над столицата, Единбургският замък е най-важният и известен замък на Шотландия. Той е място за множество исторически събития и битки в цялата шотландска история.

Уникално шотландско крайбрежие

Въпреки че е сравнително малка страна, Шотландия има необичайно дълъг бряг – 9 910 км брегова линия, която е три пъти по-голяма от тази в Англия и два пъти по-голяма от тази на Франция или Испания. Ако включите многобройните острови, то се увеличава до удивителните 16 500 километра.

Чудовището Мораг

Да, чудовището от Лох Нес не е единственото легендарно същество, за което се твърди, че живее в Шотландия. Скрито дълбоко във водите на езерото Мораг в шотландските планини, чудовището е друг митичен звяр на страната. Предполагаемите свидетели казват, че е като голямо змийско същество с дължина около 9 метра.