"Ако карантината продължи още няколко дни, майките сами ще измислят ваксина срещу коронавирус!"

Този виц, който обикаля социалните мрежи, всъщност има много истина. 

В различни форуми и групи майки споделят, че са на ръба на истерията. 

"Накара ме да отида да се къпя, в други ситуации щях да се замисля, че се е загрижил за личната ми хигиена, в този случай се уплаших, че просто ще скочи от прозореца или ще хукне някъде навън", признава изтормозена жена.Трета разкрива, че не е пила никога, колкото през последните четири дни и разказва, че просто си налива вино, за да се освободи от напрежението. 

Друга майка разказва, че е измислила гениален начин за усмиряване на дете, който й осигурява поне час спокойствие:

"За истерясали самоизолирали се майки:

1. Давате стара книжка или вестник, или списание на детето и му заръчвате да огради всяка една буква А (или която си решите).

2. Сипвате си вино.

3. Сядате на дивана в тишината и блажено гледате в една точка."

А ето и още няколко съвета за забавление на деца в условията на карантина:

- Мемори карти – дори и да нямате комплект с мемори карти можете да си направите сами. Ако детето е по-голямо може да участва в направата. Режете лист А4 на еднакви квадрати.

Измисляте си някаква картинка и я рисувате сравнително еднаква на две листчета. Колкото повече символи имате толкова по-трудна става играта. Картинките и символите могат да бъдат всякакви геометрични фигури, слънце, облак, дърво, цвете в общи линии всичко, което можете да нарисувате.

- Смятане – ако имате събрани капачки можете върху тях да напишете цифрите от 1 до 10 , символи като +, -, = и с тях детето да започне да смята.

- Всичко, което в себе си съдържа оцветяване, нанизнване, апликиране, рязане, вгнездяване е фина моторика. Можете да вземете обикновени макарони, които детето да оцвети, след това да наниже на конец и да си направи огърлица или гривна.

- Друга възможност за по-малките деца е сортирането. Нужни са ви бобчета (или друго), 2 купи и малка лъжичка.

- В една купичка слагате боб, кафе на зърна или друго. Давате на детето една лъжица и друга празна купичка. Целта е да взима бобчетата едно по едно с лъжицата и без да ги изпуска да ги слага в празната купа. Вместо лъжичка може да се използва специална пластмасова детска пинцета.

- Проследяване на линии. Нужни са ви : лист, молив/ фулмастер и камъчета или бобчета (или друго зърнесто).На един лист рисувате проста ( ако след това детето се справи може и по-сложна фигура, дори букви и цифри) фигура.

Например триъгълник, възможно най-голям. Целта е детето да проследява линията и да наслагва бобочетата /камъчетата /кестени точно по линията.

- Пастелите и кинетичния пясък също са любими занимания на децата.

- Ако имате на разположение хартиени или пластмасови чаши може да се опитате да направите кула от чаши. Или да ги наредите като кегли и с малко топче да си сформирате един импровизиран боулинг.

- С помощта на тиксо можете да начертае на пода дама, на която децата да скачат.

- С тиксо могат да се начертаят и различни фигурки, които детето да следва, играейки с количките си.

На повечето деца в кабинета им е много трудно, но пък и много забавно, да изпълняват двигателни задачи като : състезание по седене на един крак, ходене с крак пред крак в права линия ( можете да начертаете линия с тиксо на земята), имитиране на по-сложни движения.

- Въздушен хокей - нужна са ви две сламки, пинк-понг топче или топче памук и маса. На масата можете да си обозначите къде е „вратата“ на всеки от двамата играчи. Целта е издухвайки със сламката да вкараш топчето във вратата на другия играч.

- Неспокойните и по-изнервени деца се успокояват когато играят с вода. Ако у дома имате вана можете да организирате всякакви забавления, но като цяло на по-малките деца и самото пляскане с ръчички във водата е достатъчно забавно.

Дори да нямате вана един леген с вода е достатъчен. Ако имате на разположение у дома от малките гумени ластици можете да ги изсипете в легена. Целта е детето е една клечка или пръчка ( от китайска храна например) да лови едно по едно ластици.