По-рано днес се появи интересно видео, което показа как шефката на НС Цвета Караянчева и министъра на туризма Николина Ангелкова събраха очите на всички с това, което направиха в Кърджали. Сега обаче се появиха и доста интересни снимки от събитието.

БЛИЦ припомня, че председателят на Народното събрание откри Фестивала на българския бит и култура „Бъдеще с традиции – Кърджали 2019 г.“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри Фестивала на българския бит и култура „Бъдеще с традиции – Кърджали 2019 г.“ пред Паметника на Освободителите. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

На Новия мост над река Арда тя поведе най-дългото хоро, водено от 10-метров трибагреник. Под звуците на „101 каба гайди“ хорото обедини хората от региона, страната и от съседни държави. 

В празника се включиха министърът на туризма Николина Ангелкова и областният управител на Кърджали Никола Чанев.

„Родопчани сме изключително гостоприемни и слънчеви хора“, подчерта Цвета Караянчева на откриването. 

Председателят на парламента отбеляза, че за да усетиш Родопа планина, има няколко неща, които трябва да вкусиш, да чуеш, да почувстваш – родопската песен, която се пее от сърце, да чуеш родопската гайда, да усетиш и видиш природата в Родопите. 

Преди това се състоя и дефиле на фолклорните състави.

В тазгодишното издание на Фестивала са включени дейности, свързани с българския бит и култура – фолклорна програма, тематични изложения, алея на традиционни занаяти, фотоизложби и детски работилници. 

Целта е да се популяризира уникалното културно-историческо наследство на Източните Родопи.

Караянчева и Ангелкова събраха очите на всички с това, което направиха в Кърджали ВИДЕО

„Фестивалите не само създават настроение и разнообразие за местните жители, те пазят традициите и са повод много гости да посетят региона“, каза пък министър Ангелкова.

Тя благодари на председателя на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева за нейната подкрепа за туризма и припомни, че тя е и патрон на инициативата „Естествено в България – 2019 година на вътрешния туризъм“. 

Министърът поздрави и областния управител на Кърджали Никола Чанев, че работи иновативно и развива богатите местни традиции. 

„Щастлива съм да съм днес сред Вас“, обърна се министър Ангелкова към жителите и многобройните гости на Кърджали, дошли за празника на българския бит и култура. 

„Виждам, че с този форум показваме на гостите на прекрасния ни край това, което родопчаните най-много умеят - тяхното гостоприемство и уникални традиции. 

Отчитайки важността на форумите, съхраняващи българските традиции и култура в измененията на Закона за туризма предложихме текстове, с които се регламентира вписването и поддържането на специален регистър на туристическите забележителности, фестивали и събития в регионите, както и задължения за лицата, които ги стопанисват. 

Така ще се гарантира запазването на туристическите атракции и ще се даде възможност за секторно финансиране“, припомни министърът на туризма. 

Тя добави, че фестивалът „Бъдеще с традиции“ в Кърджали ще бъде от първите включени в регистъра. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!