Освен "Макаров“, д-р Иван Димитров имал и въздушна пушка, с която стрелял по улични котки. Това заяви днес в съда адвокат Красимир Елдъров, който защитава семейството на Жоро Плъха, влязъл да краде в дома на доктора, предадоха от Plovdiv24.bg

Твърденията са на лелята на д-р Димитров - Цветанка Тодорова, която почина от онкологично заболяване на 4 февруари 2021 година. Съдебният състав обяви, че тя ще бъде заличена като свидетел.

Адвокат Елдъров припомни още, че същата свидетелка твърдяла, че по характер д-р Димитров е избухлив и агресивен. Освен словесна агресия той проявявал и физическа такава, като понякога посягал.

Адвокат Елдъров каза още в пледоарията си, че не е нормално един 50-годишен лекар анестезиолог да се прави на такъв какъвто не е. Той е извикал: “Стой, полиция, лягай на земята“.

Т.е. той се е представял за такъв, какъвто не е. По думите на адвокат Елдъров, утре всеки може така да се представя за полицай и да подчинява другите на командите си.

Адвокатът на д-р Димитров пък контрира, че именно този факт е в подкрепа на тезата, че лекарят не е искал да прибегне до стрелба, а по този начин е искал да сплаши крадеца. Казал е тези думи за респект, само и само да спре нападението.

Жоро Плъха обаче не само, че не се е уплашил, а е продължил да се приближава и дори е замахвал и хвърлял нож и остри предмети.

"Д-р Димитров е можел да бъде заклан като прасе за 10 секунди, ако не е реагирал в своя защита“, посочи адвокат Кутрянски. "По този начин като е стрелял, той е защитил живота си“, добави адвокатът.

Въпреки, че е бил прострелян смъртоносно, както става ясно по-късно, Жоро Плъха е пробягал цели 110 метра и то бързо до мястото, където е бил открит, на капака на колата пред Областната управа, без да може да се стигне.

Това се е дължало на употребения хероин преди да тръгне да краде. Показанията за това даде неговата жена.

Д-р Димитров е извършил единственото, което е можел да направи в такъв момент, когато е бил застрашен живота му. Преценката е трябвало да стане за 10-15 секунди, за да се спаси“, каза още адвокат Георги Кутрянски.