Във видимо добро здраве най-възрастната жителка на община Сандански Люба Костадинова от село Дамяница отбеляза 101-ви рожден ден, съобщава struma.bg. 

Баба Люба е първата столетница в рода си. Вчера с поздравителен адрес кметът Атанас Стоянов изненада рожденичката, бяха й връчени плакет и грамота, а тортата бе с надпис „Честита 101-ва годишнина”. Упълномощен представител на общината поднесе цветя и подаръци на баба Люба.

Двамата синове и съпругът й са покойници.

Столетницата има 4-ма внуци и 4-ма правнуци. Любилярката каза, че до този път на столетница е стигнала, на първо място, от любовта на спътника й в живота, нейния съпруг: „Той ме докара до тези дни”. И разказа, че той я напуснал през 2016 г. Тогава е бил на 98 години: „А мен ме остави да се грижа за фамилията и отбелязвам 101 години”. 

И отново повтори, че рецепта за дълголетие няма, а се е оставила в ръцете на Бог. „В житейския път е най-важна обичта на Бог, той отрежда кой колко години да изкара на този свят”. 

Баба Люба става и си ляга с Библията. Чете молитва сутрин, обед и вечер. „От 24 години пия женшен. Това е чудото, което е запазило паметта ми чиста”, смята столетницата. Основната й храна са плодове, като предпочита да яде ябълки, както и кисело и прясно мляко.  Годините са много, но баба Люба си спомня и лошите, и хубавите мигове от живота си.

През годините се е срещала с Тодор Живков. „Срещнахме се  в Благоевград и му се оплаках, че с 50 стотинки заплата няма как да живеем на село. Той обеща да ни оправи живота, но дойдоха купоните”, спомня си баба Люба.

За семейството й най-тежките години са били от 1948 до 1959 г.”.

Рожденичката сподели, че дарява част от пенсията си на църквата. И допълни, че й тежи, че не може да разточи кори за домашна баклава по собствена рецепта, но съседките й научили рецептата и я приготвят.