Хотелите в Банско опустяват. Поради коронавируса масово се отлагат резервации в зимната столица на Балканите, които  вече са достигнали над 90%, коментира пред журналисти Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско, съобщава "Монитор".

Спадът на туристическите резервации от Израел, които са редовни гости в Банско, е 95%. На летището в София изобщо не пристигат туристи от западния свят. Минимални са отлаганията от български туристи, но и при тях се наблюдава тази тенденция.

"Лично говорих с представител на един от големите туроператори, които си правят мониторинг на записванията и за съжаление има над 30 % спад на запитванията и резервациите в сравнение със същия период на миналата година, което е много притеснително.

Март месец е традиционно силен месец, но сега сме в един период на мълчание – телефоните не ни звънят за резервации, а само за отлагания. През отминалия уикенд хотелите в зимния ни курорт са усетили най- осезаемо отлива на туристи“, с притеснение констатира Малин Бистрин.

От бранша потвърдиха, че се очаква някои от хотелите да започнат да затварят още до края на тази седмица, защото са отложени почти всички резервации.

Заведенията за хранене и развлечение също започват да остават празни, хотелите  пусти, а това обрича на пълен срив и летния сезон. Гласуваното от парламента извънредно положение потвърждава притеснението на хотелиерите.