Бум на измамите с ремонт на покриви регистрират това лято в района на Варна. Баш майстори от фиктивни строителни бригади предлагат да „закърпят положението“ бързо и на ниски цени, но скоро обещанието им излиза солено на собствениците, пише „Телеграф“.

Реклама

Мнимите строители се рекламират чрез обяви, разлепени по улични стълбове и сгради. Те обикалят и малките населени места в областта, където придумват хората да ги пуснат в имотите си уж за поставяне на хидроизолация срещу теч, подмяна на керемиди или на изгнили греди. Скоро след това обаче натрапниците започват да искат непосилно големи суми. През последните две години подобни случаи са зачестили, коментираха и от ОД на МВР - Варна.

Най-често в капана на мошениците падали предимно възрастни хора над 70 години. Те бивали принуждавани да подпишат договори с непосилни за тях условия и суми за ремонтите. При други случаи всичко било на принципа устна договорка. За един от последните известни случаи наскоро разказа в репортаж и БНТ. След пороен дъжд Бинка Дойкова от Варна търси фирма да почисти улуците на къщата й. Звъни на една от уличните обяви за строителни дейности. Така попада на бригада Нинови.

Спешно

„Дойдоха четирима и без да ме питат за какво ги викам, хукнаха по стълбището нагоре и след няколко минути чух трясъци горе“, описва Бинка как бродягите спешно разковали бащината й стряха, без дори да я питат. Така жената е принудена да започне непланиран ремонт на покрива. Скоро след това започва и изнудването за пари. „Поискаха 3 хиляди лева за начало, а накрая съм броила 12 086 лева за половин покрив", споделя пенсионерката. Обявите за ремонт са една от престъпните схеми на измамниците в строителството, обясняват от полицията.

Схема

Доста често мнимите бригадири изнудват хората и по селата. „Под предлог да услужат, че са правили ремонт във вилната зона и са им останали материали, керемиди, улуци, бетон, предлагат срещу символична сума да извършат тези дейности“, обясни началникът на сектор „Престъпления против собствеността“, главен инспектор Живко Костадинов. На въдицата се хващат доста хора от дългополското село Сладка вода.

За последната година в полицията са подадени 10 сигнала за подобен вид измами, установени са 4 мними бригади. „Членовете на две от бригадите живеят в близките села около Варна. Другите са от Ямболско и от Добрич", уточнява Костадинов. От полицията призовават да не се звъни на случайни обяви, а при съмнение за измама да се сигнализират веднага органите на реда.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук